..... Inici | Ràdio | Recerca

Avança la investigació contra la exportació il.legal d'armes alemanyes a Mèxic

by 19:14 0 comentaris
Dimarts passat (2010.12.21), la Fiscalia de Stuttgart va realitzar un sondeig a les oficines de l'empresa alemanya Heckler & Koch, que des de fa més de 50 anys fabrica armes de foc i que té la seu a Oberndorf. El propòsit és continuar una investigació que des de fa prop de vuit mesos es realitza a Alemanya, sobre la possible exportació il legal d'armes a regions mexicanes considerades "en conflicte" pel Govern germànic. Foto: El model G36.

A Mèxic i a Alemanya hi ha disposicions estrictes per regular el comerç d'armes. No obstant això, una empresa alemanya és acusada d'exportar il.legalment rifles d'assalt a Mèxic i de subornar militars d'aquest país. La venda d'armes alemanyes a l'exterior està regulada tant per la Kriegswaffenkontrollgesetz (Llei per al control d'armes de guerra) com per la Außenwirtschaftsgesetz (Llei de comerç exterior). El ministeri alemany de Ciència i Tecnologia és l'autoritat encarregada d'expedir els permisos corresponents.


El 2007, el Govern alemany va prohibir a empreses alemanyes fabricants d'armes que exporten els seus productes als estats mexicans de Chihuahua, Jalisco, Chiapas i Guerrero causa de la situació de conflictivitat social que es viu en ells. Organitzacions civils com Amnistia Internacional han documentat violacions als drets humans en aquestes zones. Molts d'aquests casos involucren a la policia o l'exèrcit. Aquest últim és l'únic organisme autoritzat a Mèxic per comercialitzar formalment armament, i des de 2005 és el principal client de Heckler & Koch en terres mexicanes.

Versions trobades

Representants de l'empresa alemanya van establir contacte amb autoritats de l'estat de Jalisco el 2008. La signatura indica que es va tractar d'una presentació de productes amb vista a la possibilitat de vendes futures per a la policia local. No opina així el pacifista alemany Jürgen Grässlin, que l'abril passat va presentar una demanda penal contra Heckler & Koch pel que considera una violació a les normatives esmentades. Grässlin afirma que hi va haver una compra pel mig, i que fins i tot policies mexicans van rebre instrucció per a l'ús de les armes alemanyes.

De la mateixa manera, investigadors del programa televisiu Report Mainz, de la televisió pública alemanya, recaptar el testimoni d'un antic directiu de l'empresa. Aquest va afirmar per escrit als periodistes que Heckler & Koch "va fer subministraments il.legals" a Mèxic. La signatura "va fer declaracions falses al Govern federal" alemany per tal de no posar en perill l'operació, segons l'informant a qui l'emissora no identifica.

El testimoni presentat per Report Mainz no acaba allà. D'acord amb els documents en poder dels periodistes alemanys, Heckler & Koch va repartir suborns entre oficials de la Direcció de Comercialització d'Armament i Municions de la secretaria de la Defensa Nacional (exèrcit) per tal de garantir la presumpta exportació il legal. Les armes de Heckler & Koch també s'exporten a Europa de l'Est. Així, un oficial identificat com "el General Aguilar" hauria rebut 20 dòlars per cada unitat del model G36 adquirit per l'exèrcit mexicà. /Font

redacció

Developer