..... Inici | Ràdio | Recerca

Jornades cultura popular, festa i religió, les religiositats populars a Barcelona | 18-20 juny

by 16:43 0 comentaris

 Les jornades “Cultura popular, festa i religió: les religiositats populars a Barcelona” tindran lloc els dies 18, 19 i 20 de juny a la sala d’actes de La Casa dels Entremesos. Consistiran en una sèrie de taules rodones, rutes i activitats sobre la diversitat religiosa i les festivitats populars que se celebren a Barcelona. Organitzades per l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR), han comptat amb el comissariat del grup de treball Cultura Popular i Conflicte de l’Institut Català d’Antropologia.

El calendari festiu de qualsevol comunitat és un fonament de la seva identitat compartida, en tant que les festes esdevenen espais de trobada i participació. Qualsevol celebració té, per tant, un component també ritual, que s’acusa encara més en el cas de les festivitats amb motiu explícitament religiós, on l’espiritualitat s’articula amb la tradició, l’experiència quotidiana i les bases socials de cada comunitat.

Amb l’objectiu de reflexionar sobre aquests vincles, l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) organitza les jornades “Cultura popular, festa i religió: les religiositats populars a Barcelona”, que posaran la realitat de Barcelona al centre. La ciutat destaca pel seu dinamisme, i es caracteritza per una grandíssima pluralitat que no sempre es veu reflectida en el seu calendari festiu oficial ni en les celebracions amb major reconeixement i visibilitat. Tanmateix, és cert que en les darreres dècades s’ha produït una transformació en aquesta tendència, i s’ha anat ampliant progressivament aquesta agenda, fent evolucionar, amb ella, tot allò que es reconeix com a cultura de la ciutat. Alguns exemples d’esforços en aquesta línia són el Pla Barcelona Interculturalitat 2021-2023 o el Pla de Drets Culturals de Barcelona, que tenen l’objectiu de reconèixer i impulsar la perspectiva intercultural en el reconeixement del dret a practicar i exercir la pròpia cultura.

Des d’aquesta perspectiva, és fonamental incorporar la pluralitat confessional per a dissenyar accions que atenguin i representin acuradament la pluralitat cultural de la ciutat i les múltiples expressions de pietat col·lectiva, que a poc a poc han anat introduint nous elements al paisatge festiu de Barcelona. Aquesta introducció, però, s’ha fet quasi sempre al marge de les institucions religioses oficials, i sovint protagonitzada per col·lectius aliens a les elits socials. Tanmateix, totes les expressions, des del Diumenge de Rams o la processó de la Mercè, fins al Harinama dels Hare Krixna o l’Aixura xiïta, comparteixen el tret comú de tenir com a escenari els carrers i les places de la ciutat de Barcelona, convertint-los en els espais on proclamar la identitat de les comunitats que les celebren, i fent front a les veus que pronosticaven que el procés de secularització expulsaria la religiositat de l’esfera pública.

Les jornades “Cultura popular, festa i religió: les religiositats populars a Barcelona” abordaran diferents qüestions relacionades amb aquestes dinàmiques, obrint un espai de debat sobre les celebracions ja consolidades, i visibilitzant les pràctiques que es podrien introduir per a caminar cap a un reconeixement real de la realitat confessional i cultural a la ciutat, i l’exercici ple dels drets culturals per part de les diferents comunitats de la ciutat. Perquè el dret a la llibertat religiosa és també el dret a expressar públicament les pròpies creences, i, amb elles, també la pròpia cultura.

L’espai on tindran lloc les jornades també respon als seus eixos centrals. Havent-se configurat com un equipament cultural de promoció de la cultura popular, sobretot la barcelonina, La Casa dels Entremesos és un espai més que adient per a acollir aquestes Jornades, on la reflexió anirà acompanyada de la celebració d’una pluralitat cultural que ja és autòctona de la ciutat.

Tot això es farà amb una programació que contemplarà diversos formats. Arrencaran amb una conferència inaugural a càrrec d’Amadeu Carbó en què s’abordaran les diferents línies de debat en les que aprofundiran les diverses taules previstes. Així, al llarg dels tres dies tindran lloc quatre taules rodones amb ponents de perfils tant acadèmics com de les comunitats religioses, espirituals i confessionals presents a Barcelona. En primer lloc, la taula “Barcelona, ciutat plurireligiosa”, reunirà diverses institucions interreligioses o que treballen en l’àmbit del diàleg religiós per reflexionar sobre les implicacions de la pluralitat religiosa de la ciutat. La segona taula, “Vers un nou calendari festiu?”, comptarà amb la participació de representants institucionals dels diversos departaments interpel·lats per les qüestions discutides a les jornades, tot prenent com a eix de debat les passes fetes cap a l’elaboració d’un calendari festiu intercultural. Una tercera taula, “Expressions religioses a l’espai públic”, tindrà intervencions de diverses comunitats que troben o han trobat dificultats a l’hora de traslladar i fer visibles les seves celebracions al carrer. I una darrera taula, “Experiències vers un calendari festiu intercultural”, incorporarà una pluralitat d’entitats que han treballat en l’elaboració de calendaris festius interculturals, en àmbits més locals i de districte.

Una part de les jornades es dedicarà també a diverses activitats que permetran reflexionar sobre la diversitat festiva de la ciutat de Barcelona. En primer lloc, un cinefòrum en què diverses comunitats ens parlaran de la imatge de la ciutat que es trasllada arreu del món a través dels vídeos i imatges que fan circular de les seves celebracions a la ciutat. En segon lloc, dues rutes pels carrers de Barcelona que convidaran les persones assistents a apropar-se al patrimoni i les comunitats religioses presents a la ciutat des d’una perspectiva tant actual com històrica.

Aquestes sessions tancaran amb una revetlla a la plaça del Pou de la Figuera.

Les jornades “Cultura popular, festa i religió: les religiositats populars a Barcelona” s’emmarquen en una sèrie d’activitats organitzades amb l’objectiu d’impulsar i treballar per garantir la defensa dels drets culturals a Barcelona. En aquest marc també se celebrarà el debat “Cultura popular: de qui?”, una activitat coorganitzada per Espai Avinyó i Fes! Cultura, amb la col·laboració de l’Oficina d’Afers Religiosos, en el marc del Festival #AccióMigrant2024. El debat tindrà lloc el 21 de juny a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats.


Més informació 

OBS

Developer