..... Inici | Ràdio | Recerca

Conferència: Què passa al món? Japó i la UE: socis globals | CIDOB | 21 set.

by 19:25 0 comentaris


Durant el mes de març del 2023, el govern japonès va anunciar la publicació d’un Nou Pla per a un Indopacífic Obert i Lliure (en anglès, Free and Open Indo-Pacific o FOIP), un document marc que esbossa la seva visió per a la regió i que consagra els principis de lliure navegació, l’imperi de la llei, el respecte per la diversitat, la inclusivitat i la connectivitat. 

El FOIP proposa també un nou concepte de seguretat basat en la pau i la promoció dels béns comuns com a pilars de la seguretat ‒en matèries com el medi ambient, la salut global, el ciberespai o la llibertat de trànsit‒, i la creació d’incentius per a una cooperació ‒i no una confrontació‒ entre països i en un pla d’igualtat. Aquesta política presenta molts punts de confluència amb l’Estratègia de la Unió Europea cap a l’Indopacífic ‒com ara el compromís amb un ordre internacional basat en regles i en el multilateralisme‒ i pot ser clau per gestionar els reptes de seguretat existents a la regió i generar-ne de nous espais de diàleg i de cooperació que serveixin com a contrapès a la rivalitat i la mentalitat de suma-zero que domina les narratives sobre l’Indopacífic que promouen altres potències. 

Tenint en compte tots aquest factors, ens preguntarem a què respon la noció d’un Indopacífic “Lliure i Obert”, i quin paper pot jugar el dret internacional a la regió. L’objectiu de la sessió serà comprendre millor la mirada estratègica de la UE i del Japó cap a l’Indopacífic ‒les seves fortaleses i les seves debilitats‒, i també identificar àrees de cooperació que permetin elevar la relació bilateral a un nivell superior, i traslladar aquests principis a la comunitat internacional.

Per això, comptarem amb les aportacions de Carmen Tirado, professora titular de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la Universitat de Saragossa, Mariko Togashi, investigadora de l’International Institute of Strategic Studies (IISS) de Londres, i Lluc Vidal i López, director del Màster of International Affairs and Diplomacy, Universitat National Institute for Training and Research (UNITAR). Oriol Farrés, coordinador de l'Anuari Internacional CIDOB, actuarà com a moderador de sessió.

La sessió es retransmetrà en directe a través del canal de YouTube .

Data: 21 de setembre del 2023 
Hora: 18:30h
Lloc: Sala Jordi Maragall (Carrer Elisabets, 12, Barcelona, Catalunya)

 

Llatins

Developer