..... Inici | Ràdio | Recerca

Presentació de l'informe: Hirak Rif. 5 anys d'oblit i repressió | 14 juny

by 14:25 0 comentaris


El CIEMEN, acompanyat d’unes altres nou entitats de la societat civil catalana, presenta aquest 14 de juny del 2023 l’informe "Hirak del Rif: entre la repressió i l’oblit (2016-2023)", que recull la situació actual dels drets humans en relació amb el Moviment Popular del Rif (Hirak), el moviment de protesta d’aquell territori magrebí de majoria amaziga. 

En l’acte, que s’emmarca en la campanya del CIEMEN per reclamar l’alliberament dels presos rifenys, també es presentaran testimonis de la situació dels presos, exiliats i represaliats del Moviment Popular del Rif i es parlarà de la seva lluita per la defensa i protecció dels drets individuals i col·lectius del poble rifeny i l’alliberament dels seus companys empresonats, ara que es compleixen cinc anys de les condemnes contra els líders del Hirak.

L’acte té lloc el dimecres 14 de juny del 2023, a les 18:30 hores, al Pati Manning de Barcelona. Comptarà amb les intervencions d’Asmaa Aouattah, activista rifenya i membre de la junta del CIEMEN; David Forniès, coordinador del projecte Som Part del CIEMEN, i Saliha Ahouari Al-Lal i Khadija Mellouki, activistes rifenyes i portaveus del Hirak. Presentaran i clouran l’acte Jordi Garrell, director del CIEMEN, i David Minoves, president de l’entitat. A més a més, hi haurà una fila zero amb torn de paraula per part de representants d’entitats i activistes rifenys i amazics en general que intervindran breument.

L’informe “Rif: entre la repressió i l’oblit (2016-2023)” contextualitza el moviment de protesta rifeny i actualitza la situació del moviment de protesta tant dins del territori com fora. S’hi poden trobar informacions sobre les condicions dels presos, el rol de les dones en la mobilització, la continuada intimidació i repressió de la dissidència per part de les autoritats o la situació de les persones exiliades. El document ha estat elaborat pel periodista David Alvarado, expert en la matèria.

El document es podrà descarregar des del web del CIEMEN un cop s’hagi presentat el dia 14 de juny.

Campanya per posar de nou el Rif en l’agenda política

Cinc anys després de les condemnes, dictades el 27 de juny de 2018, la posició del conflicte del Rif en l’escala de prioritats polítiques al nostre país i a Europa ha perdut força. Per aquest motiu, i a banda d’aquest acte, el CIEMEN ha organitzat una campanya d’accions, que inclourà, durant les setmanes a venir, una reunió amb la consellera d’Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret, la presentació d’una proposta de resolució i compareixences al Parlament de Catalunya i un acte al Parlament Europeu amb la participació de persones represaliades i exiliades de diversos països d’Europa.

A la iniciativa del CIEMEN d’organitzar aquesta campanya s’han afegit les entitats Amnistia Internacional Catalunya, Assemblea Nacional Catalana, Casa Amaziga de Catalunya, Euroarab, Hirak Rif, Lafede.cat, Novact, Òmnium Cultural i Suds.

La campanya forma part del Projecte Som Part del CIEMEN, orientat a l’empoderament dels col·lectius de diàspora a Catalunya que són originaris d’altres pobles i nacions sense estat.

+ informació

Llatins

Developer