..... Inici | Ràdio | Recerca

Cicle de xerrades: «Dones. Imatges fragmentades» | Museu Etnològic | 22 feb - 10 març

by 16:12 0 comentaris


Cicle de xerrades coordinades per Patrícia Soley-Beltran (Doctora en Sociologia del Gènere i Premi Anagrama d'Assaig 2015) entorn de l’exposició «Dones. Imatges fragmentades».

En aquest cicle de xerrades, programat en el marc de l’exposició «Dones. Imatges fragmentades», s’examinaran críticament conceptes i pràctiques relacionades amb les dones des d’una perspectiva transversal, interdisciplinària i postcolonial. Es qüestionarà l’hegemonia de constructes culturals com ara el poder, la natura, la masculinitat i la feminitat, la bellesa i l’activisme, des de la crítica conceptual i les pràctiques emancipadores. El museu, com a lloc de reconeixement i valoració en una societat post-migrant, s’obre a les veus d’una diversitat de dones i de mons possibles.

Lluny dels estereotips del que s’anomena «moda ètnica» i dels clixés visuals que l’acompanyen, la dissenyadora-agitadora Kavita Parmar lidera una corrent revolucionària dins de la indústria tèxtil, un sector històricament feminitzat, en condicions de producció sovint injustes que genera un consum exacerbat i altament contaminant.

L’antropòloga Anna Boyé ens presentarà diverses comunitats matriarcals d’arreu del món on les dones hi juguen un paper central, on són respectades per la seva intel·ligència i admirades per la seva valentia a l’hora de prendre decisions.

Tancarem el cicle amb una oportunitat única: conversar amb la lideresa amazònica Kabaiwun Munduruku (també coneguda com Maria Leusa Kaba) per conèixer de primera mà la dura lluita col·lectiva en defensa de la vida i del territori de l’Amazònia brasilera. Un exemple colpidor de (re)existència i activisme de les dones indígenes americanes.

Programa

- Teixint canvis i netejant altars. Conversa amb Kavita Parmar

Dimecres 22 de febrer de 2023 | 18:30 h | Sala d’actes Seu Montcada

Una mirada critica vers la visió industrial, binària, enfocada a l’èxit, amb un determinat concepte del temps i de la masculinitat-feminitat feta des de cultures ancestrals en sintonia amb la natura; amb un concepte cíclic del temps, la biodiversitat i la complementarietat dels sexes. Cultures que valoren més la qualitat de vida, la comunitat i el seu benestar. És temps de sentir les veus silenciades i de seguir les seves fibres ancestrals per teixir noves possibilitats.


Kavita Parmar és una activista que utilitza el disseny com a eina crítica contra el sistema de la moda, la producció massiva i el consumisme. Entre els seus projectes, sobresurt IOU Project, una marca que dona autoria a l’artesanat dins de la seva cadena de producció, i XTANT, una comunitat global que es reuneix anualment per celebrar l'artesania en el tèxtil patrimonial i el coneixement dels pobles indígenes, i alhora cercar un sistema veritablement sostenible. Parmar ha rebut numerables premis, ha impartit docència en universitats arreu del món i exerceix com a consultora internacional.

- Els matriarcats existeixen! Conversa amb Anna Boyé

Dimecres 1 de març de 2023 | 18:30 h | Sala d’actes Seu Montcada

En aquesta conferència Anna Boyé ens presentarà Matriarcats: un projecte etnogràfic, fotogràfic i pedagògic que investiga les societats matriarcals actuals: comunitats governades per dones on matriarcat no significa el contrari de patriarcat, sinó una altra manera més justa d’organitzar la vida, des de la complementarietat homes/dones, on el ser és més important que el tenir, la natura és una mestra, i el consens defineix el dia a dia.

Anna Boyé és una antropòloga i fotoperiodista catalana especialitzada en recórrer el món a la recerca de societats matriarcals per entendre el perquè de la discriminació contres les dones. A les societats matriarcals amb les que ha conviscut, l’autoritat de les dones és reconeguda per tothom, no és coercitiva i destaquen per la seva saviesa, la seva habilitat en la gestió de l’economia, el treball i l’organització legislativa i social. Durant més de vint anys de viatges, recerca i documentació visual, Boyé ha impartit classes i conferències a institucions culturals i universitats sobre una realitat desconeguda.

- Amazònia i perill: lideresses indígenes Americanes. Conversa amb Maria Leusa Kaba
Divendres 10 de març de 2023 | 18:30 h | Sala d’actes Seu Montcada
Conversa en portuguès amb traducció simultània

Són nombroses les dones indígenes que lideren moviments de protecció de la terra a Llatinoamèrica que són perseguides i, en alguns casos, impunement assassinades. En una oportunitat única, conversarem en línia amb Kabaiwun Munduruku (Maria Leusa Kaba), lideresa amenaçada del poble indígena Munduruku, per conèixer de primera mà la seva situació, el seu activisme i les seves problemàtiques enfrontant-se a les grans empreses multinacionals que cerquen explotar les riqueses naturals dels seus territoris.

Amb la col·laboració de Maria Audirene de Souza Cordeiro, Doctora en Antropologia Social per la Universidade Federal do Amazonas

Maria Leusa Kaba, en la seva llengua indígena Kabaiwun Munduruku, és una de les lidereses més importants del poble indígena Munduruku de l’Alt Tapajós, al nord del Brasil. Actualment presideix l’Associació de Dones Munduruku Wakoborum que, junt amb d’altres organitzacions de dones indígenes brasileres, coordina accions contra la mineria il·legal i la instal·lació de preses hidroelèctriques a terres indígenes. Degut als combats, la seva llar i la seva aldea varen ser incendiades, i els miners de l’or constantment l’amenacen de mort. Però res d’això fa que ella es rendeixi.

Maria Audirene de Souza Cordeiro, Màster en Lingüística i Doctora en Antropologia Social, és professora de la Universidade Federal do Amazonas/Brasil on investiga la cosmologia ameríndia, el moviment indígena i les territorialitats amazòniques. Des del 2017 és assessora tècnica de la promotora del Ministeri Públic de Jacareacanga, Lilian Regina Furtado Braga, elaborant la cartografia sobre l'educació indígena, i el currículum escolar indígena del poble Munduruku. Actualment realitza un postdoctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona.


El cicle de xerrades està coordinat per Patrícia Soley-Beltran

Patrícia Soley-Beltran
és assagista, gestora cultural i consultora. Doctora en Sociologia del Gènere (University of Edinburgh) i Llicenciada en Història Cultural (University of Aberdeen), inicialment es forma com antropòloga a la Universitat de Barcelona. És autora de nombroses publicacions científiques i de dos llibres acadèmics. Com a divulgadora obté el Premi Anagrama d'Assaig per ¡Divinas! Modelos, poder y mentiras (2015) i el Premi María Luz Morales de Periodisme amb perspectiva de gènere (2016).


Museu Etnològic i de Cultures del Món - Seu Montcada
Carrer Montcada 12
Barcelona, Catalunya

Activitat gratuïta
No cal inscripció prèvia
Aforament limitat

A les 18.30 hores

Informació i reserves: reservesmeb@bcn.cat o al telèfon 932 562 300

+ informació

Redacció

Developer