..... Inici | Ràdio | Recerca

Colòmbia cap a la Pau Total: reptes i esperances | 10, 11 i 12 nov

by 23:22 0 comentaris

 


Barcelona, 7 de novembre de 2022

El dijous 10, divendres 11 i dissabte 12 de novembre, la Casa del Mar de Barcelona acull les XX Jornades sobre Colòmbia de la Taula catalana per la Pau i els drets humans. Enguany amb la mirada posada amb els reptes i les esperances que haurà d’afrontar el país amb el recent canvi de govern.


Colòmbia cap a la Pau Total: reptes i esperances

Les XX Jornades sobre Colòmbia enguany se centren en els nous escenaris, reptes i esperances que haurà d’afrontar el país amb el recent canvi de govern que arriba als primers 100 dies des de la seva possessió el passat 7 d’agost:

- L’arribada del Pacto Histórico al govern representa un moment inèdit per Colòmbia on per primer cop en la seva història democràtica una candidatura d’esquerres guanya les eleccions presidencials, amb una forta presència de moviments socials i amb la vicepresidència representada per una destacada lideressa afrodescendent com és la Francia Márquez.

- Alguns membres que fins ara formaven part de moviments socials, col·lectius afrodescendents, pobles indígenes, organitzacions juvenil i en general, als moviments populars de Colòmbia han entrat a formar part de les institucions de l’Estat. Aquest gir històric s’ha traduït en l’inici de reformes i canvis polítics i
socials al país: la reforma agrària, una ambiciosa reforma tributària, la nova política contra les drogues o la defensa de la Naturalesa i la lluita contra el canvi climàtic són alguns dels temes claus que integren l’agenda del nou govern.

- Un dels grans reptes que afronta el país en matèria de Pau i Drets Humans és la posada en marxa de de la llei de “Pau Total, aprovada recentment per la Cámara de Representants, la reactivació dels diàlegs de Pau amb l’Exèrcit d'Alliberació Nacional (ELN) i el compliment integral de l’Acord de Pau de 2016.

- La posada en marxa dels Diàlegs Regionals Vinculants que és l’instrument clau de planificació territorial al país, així com el seguiment a les recomanacions de l’Informe Final de la Comissió de la Veritat (CEV) presentat el 28 de juny de 2022, acompanyen aquesta finestra d’esperança que s’obre per a Colòmbia. Seran 3 dies de debats amb la presència de perfils experts i especialistes en la matèria.

Les XX Jornades sobre Colòmbia se centraran en quatre taules de debat:
● Llei de “Pau Total” (ponència inaugural online)
● Taula 1: Política Pública i drets humans
● Taula 2: Justicia transicional i reptes de l’Informe de la CEV
● Taula 3: Reptes en la cerca de persones desaparegudes
● Taula 4: Pau als territoris, pau des dels territoris - Els diàlegs vinculants
regionals

Podeu consultar el programa complet , aqui.

Les Jornades se celebraran a Barcelona, a la Casa del Mar (c. Albareda, 1 de Barcelona)
però es podran seguir en línia pel canal de Youtube de la Taula catalana per Colòmbia i a
través del HT #ColombiaPauTotal

Leslie Marmolejo

Developer