..... Inici | Ràdio | Recerca

La Fundació Tàpies presenta l'obra decolonial de la polonesa Gohska Macuga | 15 març

by 20:19 0 comentaris

 


L’obra de Goshka Macuga (Varsòvia, 1967) revisa les relacions entre art, poder i relats heretats sobre fets i personatges de la Història. El seu treball connecta diferents àrees i mètodes d’investigació, i les seves recerques estan sovint relacionades amb narracions institucionals; Macuga proposa lectures associatives poc convencionals dels esdeveniments socials i polítics.

Les seves peces es presenten com a grans instal·lacions on es barregen obres de creació pròpia amb material d’arxiu, i on hi conviuen diverses disciplines. Macuga recicla constantment imatges i referències que se juxtaposen, a mode de collage, utilitzant un mètode similar a l’emprat per part de l’historiador de l’art Aby Warburg. Imatges, textos i materials procedents de diferents períodes històrics que comparteixen tema o tractament estètic es constitueixen en un contínuum visual.

El títol de la mostra, Goshka Macuga. En moviment al·ludeix justament a la constant circulació de les imatges, dels referents, dels relats, i a la necessària revisió de tot allò que heretem i que ens és familiar. Tant els materials que inclou (propis i d’arxiu) com la seva disposició en l’espai de l’exposició tenen com a objectiu la re-significació i reformulació de les narracions establertes.

L’exposició Goshka Macuga. En moviment reuneix tres grans instal·lacions especialment significatives en la trajectòria de l’artista: Plus Ultra (2009), The Nature of the Beast (2010) i Untitled (2011). Al centre de cadascuna d’aquestes instal·lacions hi ha un tapís al voltant del qual s’articulen també altres obres i documents. El tapís, utilitzat en el passat p15 marer part de les elits polítiques i eclesiàstiques, és recuperat per Macuga com a disciplina artística per les seves connotacions polítiques i propagandístiques.

Aquesta mostra ha estat co-produïda amb el MUSAC (Museo de arte contemporáneo de Castilla y León). En totes dues seus, i atenent a les peculiaritats de cada institució, s’han incorporat peces diferenciades com a addicions a les instal·lacions.


Goshka Macuga. En moviment
16.03.2022 – 25.09.2022

Inauguració: 15 de març del 2022, de 19.00 a 21.00 h. Entrada lliure.

Visita guiada: El mateix dia 15 de març, a les 18.00h, la comissària farà una visita guiada a l'exposició, amb presència de l'artista.

Comissària: Neus Miró

Fundació Antoni Tàpies
Carrer Aragó, 255
Barcelona, Catalunya

Imatge: Goshka Macuga. The Letter, 2011 [La carta] Tapís. 370 x 1132 cm. Colecció Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Torino.

+ informació


.

Developer