..... Inici | Ràdio | Recerca

Què està passant a Colòmbia aquest 2021?

by 13:08 0 comentaris

En aquest programa de Ràdio Itacat, la periodista intercultural Omaira Beltrán esbrina què està passat a Colòmbia aquest 2021. Des del 28 d'abril del 2021, les principals ciutats de Colòmbia, com ara Bogotà o Cali, han estat protagonistes d'una aturada nacional (Paro Nacional), acompanyada d'una sèrie de manifestacions realitzades amb l'objectiu d'enderrocar el conjunt de reformes de caràcter tributari, laboral, sanitàries i educatives proposades pel govern colombià del president Iván Duque. 

Durant els 15 dies que porten aquestes protestes, a mitjans del mes de maig del 2021. ja hi ha hagut 47 persones mortes, segons informen algunes ONGs, i 42 morts, segon les xifres oficials. En quant a desapareguts, la xifra que donen les entitats socials és de 379 persones, mentre que les institucions governamentals parlen de 227 persones denunciades com a desaparegudes.

Per analitzar d'on prové tot aquest malestar social i com s'han construït i visibilitzat els nous grups que protesten contra un govern que ha estat trist protagonista per l'ús de la força indiscriminada, des d'ITACAT Ràdio entrevistem a l'economista colombià Francisco Giraldo i a la periodista colombiana Fabiola León. Els entrevistats ens explicaran el perquè de la manca d'informació que s'està produint per part dels mitjans generalistes. 

Els i les colombianes residents a l'exterior han estat testimoni del que està passant a Colòmbia mitjançant la visualització de suposats vídeos enregistrats per la ciutadania i no pels i les periodistes i penjats a les xarxes socials.

Francisco Giraldo és economista de la Universitat Externado de Colòmbia i professor universitari, amb més de 36 anys d'experiència, i amb estudis doctorals en Sociologia Jurídica, Mestratge en Govern Municipal i Transdisciplinar i en Sistemes de Vida Sostenible. També te coneixements en història, geografia i medi ambient de Colòmbia. És coordinador de la línia de justícia redistributiva de l'organització indígena Akubadaura. 

Fabiola León Posada és investigadora acadèmica, formadora i analista de mitjans, a més de periodista, locutora, assessora en comunicacions i defensora de la llibertat d'informació i dels DDHH. Durant més d'una dècada ha estat vinculada a l'ONG Reporters Sense Fronteres com a corresponsal per Colòmbia. Actualment és assessora en comunicacions i acompanya en processos socials a organitzacions indígenes i de dones artesanes. Va publicar, el 2016, la ponència titulada Mitjans, democràcia i reconciliació. A Alaic, Mèxic, acaba de publicar un llibre col·lectiu titulat Ondas Comunitárias que narran la Paz.

OBS

Developer