..... Inici | Ràdio | Recerca

La 29a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona inicia el seu recorregut amb MARGARET TAIT - 11,12 i 18 de Febrer 2021 al CCCB

by 19:52 0 comentaris

 



Enguany s'inicia la 29a edició de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona després d'un any del tot excepcional.

La pandèmia global ha comportat aprenentatges vitals transcendents, també per al món cultural. Els coneixements que les feministes i les ecofeministes fa dècades que divulguen sonen avui amb força a més altaveus que mai: som interdependents, som ecodependents i la vida és una possibilitat per sobre d'una certesa. El principi de col·laboració que mou la nostra activitat -amb altres entitats, amb diferents espais de la ciutat i del país, amb institucions, amb cineastes, crítiques i distribuïdores...- és la principal raó per la qual la Mostra és avui possible, quasi trenta anys després de la primera edició, un llunyà 1993.



El 2020, la imatge de la Mostra, dissenyada per l'artista visual Martina Manyà, feia referència a les constel·lacions i a l'univers com a espai on la ciència ficció feminista pot imaginar millors narracions del present i del futur. Aquest 2021, any 1 després del xoc pandèmic, Manyà ens apropa a un paisatge terrenal i ens hi endinsa, sòl avall, evocant la simbiosi mutualista de l'humus, els fongs i les arrels amb un collage tenyit amb pigments naturals.

Podeu conèixer el procés darrera de la imatge en video.


El primer trimestre de 2021 ens porta un monogràfic dedicar a Margaret Tait, una sessió coformativa i festiva per a cineastes de la ma de la documentalista Diana Toucedo en el marc del Projecte Arxipèlag i una nova convocatòria d' El vídeo del minut.


El monogràfic dedicat a la cineasta experimental escocesa Margaret Tait,(1918-1999), elaborat en estreta col·laboració amb l'XCÈNTRIC, el cinema del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, ens acosta a una àmplia selecció dels seus films, plens d'aproximacions poètiques a diversos microcosmos: el seu jardí, el seu carrer, la seva mare... Tait va filmar pel·lícules y va escriure poesia, però no distingia entre una cosa i l'altra ja que per ambdues eren formes de capturar la música de la natura en els seus diferents ritmes i timbres.

l Monogràfic Magaret Tait



De l'11 al 18 de febrer


11 de febrer, 19:00 | Auditori del CCCB

Sessió XCÈNTRIC programada per Gonzalo de Lucas.

L'obra de Margaret Tait, filmada en 16 mm, amb una Bolex, està vinculada en gran part a la seva terra natal, les illes Òrcades, i a les Highlands, a Escòcia, els seus paradisos d'infantesa. Entre el documental, la poesia, el retrat, la home movie, l'animació o la música, la seva obra configura un atles emocional i íntim d'aquest món i d'aquesta cultura.

The Leaden Echo and the Golden Echo, 1955, 16 mm; 7 min; Place of Work, 1976, 16 mm, 31 min; Tailpiece, 1976, 16 mm, 10 min; Where I Am Is Here, 1964, 16 mm, 35 min; Aerial, 1974, 16 mm, 4 min;

Colour Poems, 1974, 16 mm, 12 min; Garden Pieces, 1998, 16 mm, 12 min.




18 de febrer, 19:00 | Auditori del CCCB

Sessió XCÈNTRIC programada per la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona.

Els quatre films que composen aquest programa mostren l'habilitat de Tait per copsar el misteri i les intimitats dels paisatges.

Land Makar, 1981, 16 mm, 32 min; On the Mountain, 1973, 16 mm, 35 min; The Drift Back, 1956, 16 mm, 10 min; A Portrait of Ga, 1952, 16 mm, 5 min.

Preu de las projeccions al CCCB: 4€/3€ Reduït . Abonament 5 sessions: 15€/12€ Reduït



12 de febrer, 18:30 | Aula 2, CCCB

Entrada gratuïta

La cineasta Diana Toucedo serà l'amfitriona convidada que guiarà aquesta sessió destinada a aproximar-nos a l'obra de l'autora escocesa i a generar un espai de gaudi cinèfil compartit i de visionat col·lectiu, d'especulació i col·loqui.

Aquesta activitat forma part del Projecte Arxipèlag, impulsat conjuntament per la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona i l'associació Dones Visuals, destinat a fer visibles les genealogies creatives entre dones cineastes.

És necessari inscriure's amb antelació: https://forms.gle/DSWeuvLp84LFWnYSA



Convocatòria: El vídeo del minut 2021

Del 15 març al 18 d'abril



El vídeo del minuto arriba a la seva 25a edició amb el tema "Ciberespai". En breu es poden consultar les bases per participar abans del 18 d'abril



Després d'un any de confinaments i augment de l'ús d'internet, aquest 2021 us proposem generar un arxiu de vídeos d'un minut sobre les vides online i les possibilitats de la hiperconnexió (o de la hiperdesconnexió), tot invocant, en clau ciberfeminista, una onada de grrrl-gloria.



Més informació aquí


 


 


 

 

 

 

 

redacció

Developer