..... Inici | Ràdio | Recerca

La 6a edició de CineMigrante porta 30 films interculturals a Barcelona

by 11:13 0 comentaris

CineMigrante, la Mostra Internacional de Cinema i Formació en Drets Humans de les persones migrants, torna a Barcelona per sisè any consecutiu. De l'1 al 6 d'octubre es projectaran, en tota la ciutat i de manera gratuïta, 30 pel·lícules que promouen el diàleg intercultural i aborden les diferents violències associades a les migracions. En la mateixa òrbita giraran els tallers, taules de debat i una exposició que acompanya el festival.

L'eix central d'aquesta sisena edició de CineMigrante són els afrofuturismos, una tendència estètica que qüestiona, des de la fantasia i l'ús de mitologies originàries, els estereotips associats a les identitats no blanques.

En una època on s'imposa la fatalitat –climàtica, política, migratòria– l'aposta per la vida passa per obrir bretxes al marge de la modernitat occidental. Aquesta és la proposta d'aquest any de CineMigrante, i per això, a més d'una retrospectiva sobre el cinema del brasiler Adirley Queirós, la mostra s'endinsa també en la ciència-ficció feta a Àfrica, Amèrica Llatina i el món àrab de la mà de pel·lícules com Les Saignantes del camerunés Jean-Pierre Bekolo, Averno, del bolivià Marcos Loayza, Panoptic, de la libanesa Granota Eid, Rei del xilè Niles Atallah o el afrofuturismo feminista dels '80 de les dones negres estatunidenques en Born in flames.

El camerunès participarà en la inauguració al costat de Queirós, i tots dos impartiran una conferència magistral el dijous a les 19h en el Zumzeig Cinema sobre la ciència-ficció com a eina per al canvi, cridada ‘Futuridades nómadas: figuraciones cinematográficas por fuera de Occidente'.

Un altre dels eixos del festival és posar a dialogar la migració i la cerca d'asil des del Sud Global amb les contradiccions dels països del nord tal com ho fan els documentals Strangers in Paradise, de Guido Hendrikx, Mangui Fi, dels directors Bramuglia i Tabacznik, o Expo lio '92, de l'espanyola María Cañas, entre altres.

En aquesta direcció, CineMigrante insisteix en la denúncia de la violència estructural que travessen els cossos migrants i per això convoca a debatre el racisme amb activistes racializadas en taules rodones com “El costat fosc dels reptes educatius: racisme, salut mental, autoestima i nens racializados” on participarà la sociòloga Fatima Ouassak, mare del sindicat francès Front des Meres; Cristina Zhang Yu, psicòloga de l'educació i una de les impulsores de Catarsia –l'associació de joves asiàtic descendents de Catalunya– així com Fatiha Elmouai, de la Mesa d'Igualtat de Granollers.

També hi haurà una taula sobre infància no acompanyada on participarà, entre altres, el periodista marroquí Omar Radi que cobreix la migració des del seu lloc d'origen, Sos Racisme i la cooperativa Iacta Sociojurídicos, per a parlar de l'experiència migratòria dels més joves.

A Barcelona està organitzat en col·laboració amb la Fundació Guné, i compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, Centre Cívic Pati Llimona, Casal de Barri del Pou de la Figuera, Ateneu del Raval, Institut Francès, Associació Diversia (Dia del Brasil), Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona, Filmoteca de Catalunya i Zumzeig Cinema.

Totes les activitats que formen part de la programació són d'entrada lliure i gratuïta

+ informació
.

OBS

Developer