..... Inici | Ràdio | Recerca

VIII Mostra de Cinema Indígena de Barcelona, per la sobirania i autodeterminació dels pobles

by 13:06 0 comentaris






Sobirania i autodeterminació dels pobles 

a la vuitena Mostra de Cinema Indígena de Barcelona.  

 

Paraula indígena en defensa del territori, la identitat i els processos d'organització propis



Del 13 al 16 de novembre es celebra la 8a Mostra de Cinema Indígena de Barcelona, una finestra a la resistència dels pobles indígenes davant les agressions al territori i els impactes de la globalització sobre la seva identitat cultural. Amb la projecció d'una desena de pel·lícules i la participació de representants indígenes, la Mostra dóna l'oportunitat als espectadors de conèixer el processos d'organització indígena que, des de la seva cosmovisió, defensen el dret a la sobirania i l'autodeterminació dels pobles.

 

Una edició dedicada a la sobirania i l'autodeterminació dels pobles

En aquesta vuitena edició, les pel·lícules programades mostren la relació que existeix entre el territori i la cosmovisió indígena, relació que fonamenta la seva supervivència com a pobles i que es amenaçada per la imposició de cultures externes i l'entrada d'empreses transnacionals als seus territoris. Documentals, pel·lícules de ficció i animacions de realització indígena, reconeixen la valia dels sabers indígenes i donen veu a les resistències i organitzacions pròpies, en la defensa del territori i l'exercici de la sobirania i l'autodeterminació dels pobles indígenes.

La Mostra de Cinema Indígena de Barcelona està organitzada per alterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes i la Coordinadora Latinaomericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas (CLACPI) que, des del 2006, ens apropen als processos comunicatius dels pobles indígenes a través del cinema, com un espai per recolzar els seus drets i oferir al món la cosmovisió, el saber i el seu pensament com a alternativa al model capitalista.

 

Presència de veus indígenes a Barcelona

Com cada any, la Mostra comptarà amb la participació de dones i homes indígenes que explicaran a la societat catalana, la visió del món dels pobles indígenes i les seves resistències davant la vulneració dels seus drets reconeguts nacional e internacionalment.

Domingo Hernández Ixcoy és fundador i coordinador de l'associació Maia Uk' U'X B'E, membre de la Junta Cargadora Ajpatán Samaj de la Coordinación y Convergencia Nacional Maya Waq'ib´ Kej i cofundador del Comité de Unidad Campesina (CUC). Dirigent històric per la defensa del territori dels pobles indígenes, ha participat activament en les consultes comunitàries de buena fe sobre els projectes de mineria, monocultiu i hidroelèctriques, que el govern guatemalenc vol imposar. Dècades enrere va ser membre del Ejército Guerrillero de los Pobres i del moviment Octubre Revolucionario, i va dirigir al 1982 l'ocupació pacífica de l'ambaixada brasilera, per denunciar la política de tierra arrasada i genocidi maia dels governs militars.

Cecilia Moreta Cachimuel, és membre de la Pluriversidad Amawtay Wasi, una proposta d'Educació Superior Originària Intercultural i Comunitària, basada en les cosmovisions, filosofies, costums, llengües i pedagogies dels pobles i nacionalitats indígenes de l'Equador. Membre activa del moviment indígena, va ser agredida al 2013 durant una de les marxes en defensa del Yasuní, parc nacional de l'Amazònia declarat per la Unesco Reserva de la Biosfera. És en aquest territori indígena, on recentment el govern equatorià ha aprovat l'explotació de nous jaciments petrolífers.

Juan Dagua Pechucue, és comunicador audiovisual del poble Nasa del Cauca colombià i membre del programa de Comunicaciones del Consejo Regional Indígena del Cauca (CRIC) i de la Asociación de Medios de Comunicación Indígena de Colombia (Red AMCIC). Format a la Universidad Autónoma Indígena Intercultural (UAIIN), ha participant en diverses trobades nacionals e internacionals de cinema indígena, que mostren el procés polític i organitzatiu en la defensa del territori i la vida dels pobles indígenes de Colòmbia.

La vuitena Mostra de Cinema Indígena de Barcelona, que s'inaugura el 13 de novembre, estarà oberta a tot el públic de manera gratuïta a l'Espai Jove la Fontana del barri de Gràcia (c/Gran de Gràcia 190, Metro L3-Fontana, FGC-Gràcia).

 

MÉS INFORMACIÓ

Consulteu la programació de projeccions i taules rodones  al dossier de premsa adjuntat i a la web www.alternativa-ong.org



redacció

Developer