..... Inici | Ràdio | Recerca

L'ACNUR estima que 1.600 immigrants han mort a la Mediterrània des del juny

by 13:20 0 comentaris
Foto / JARO MUÑOZ

L'any 2014 és un dels més cruents dels últims lustres

L'Agència de Nacions Unides per als Refugiats ( ACNUR ) estima que un total de1.600 persones han perdut la vida en elsúltims dos mesos i mig mentre intentavencreuar la Mediterrània per arribar a Europa .El total de morts des de que va començar l'any és de 1.889 persones , segons dadesde l'agència . Després dels incidents delsúltims dies , el 2014 és ja un dels anys méscruents dels últims lustres per a lespersones que tracten d'arribar al continentper mar de forma irregular . El 2012 i 2013 les víctimes mortals a la Mediterrània peraquesta causa van ser , respectivament , 500 i 600 persones , mentre que el 2011 van perdre la vidaprop de 1.500 persones .

" La majoria dels que arrisquen les seves vides al mar són refugiats que fugen de la violència , la guerra i la persecució " , ha assegurat la portaveu de l'organisme , Melissa Fleming . Per això , hademanat els països europeus que actuïn amb urgència per pal·liar la situació , especialmentdesprés dels últims cinc dies , en què més de 300 persones han mort ofegades .

Des de divendres passat , s'han produït tres enfonsaments d'embarcacions tripulades per immigrants il·legals , segons ha explicat Fleming . El primer incident " i el més greu " va ocórrerdivendres, quan un vaixell va bolcar amb prop de 270 persones a bord prop de la costa líbia .Únicament es van salvar divuit homes i una dona , mentre que els guardacostes del país nord-africàvan recuperar almenys un centenar de cadàvers , alguns d'ells de menors de cinc anys . La restadels passatgers estan desapareguts , tot i que es tem que tots ells s'hagin ofegat , segons haexplicat Fleming .

L'endemà dissabte, una ' zodiac ' va ser rescatada per la Marina italiana a 20 milles de les aigüesterritorials líbies . En aquest cas , 73 persones van salvar la vida, mentre que es van recuperar 18cadàvers i altres deu persones continuen desaparegudes . Finalment , diumenge va sotsobrar una tercera vaixell amb 400 persones a bord a causa del mal temps . Els guardacostes i la marinaitaliana van actuar de forma conjunta per assistir a la tripulació de l'embarcació i van salvar 364persones , però també s'han recuperat 24 cossos . El nombre de desapareguts no ha estatconfirmat encara , segons ACNUR .

Més de 124.000 persones han arribat per aquesta via

D'altra banda , del total de persones que han intentat creuar el mar des de costes africanes per arribar a Europa de forma irregular , un total de 124.380 persones han aconseguit el seu objectiu,segons l' ACNUR . La xifra representa també un important augment respecte a anys anteriors ,tenint en compte que el 2013 van arribar a Europa la meitat de persones per aquesta via ( 60.000 ) iel 2012 prop d'una quarta part .

Itàlia és el país que més emigrants ha rebut ( 108.172 ) , seguit de Grècia ( 14.800 ) , i Espanya (1.100 persones , incloent els que han entrat per Ceuta i Melilla fins al mes de juny ) . Malta ha rebut a308 persones fins al passat 22 de juliol .

La majoria de les persones que emprenen el viatge per mar salpe n des de la costa líbia (el puntmés proper de la costa nord-africana a territori italià ) , l'empitjorament de les condicions de seguretat al país estan forçant un creixement del tràfic de persones . " És de vital importància que els supervivents d'aquestes tragèdies , que sovint han perdut la seva família i amics , rebinimmediatament atenció psicològica quan desembarquin " , ha subratllat l'agència. A més , ha demanat millores en el procediment per identificar els cossos recuperats de la mar , per donar informació a les famílies de forma ràpida i " evitar patiments addicionals i innecessaris " .
Font

OBS

Developer