..... Inici | Ràdio | Recerca

Xenofòbia, vídeos i delictes d'odi

by 8:04 0 comentaris
Urgeix actualitzar el Codi Penal perquè l'agressió racista no acabi castigada com a simple falta.

Per Xavier Rius (elperiodico.cat)

Molta gent s'ha sorprès que qui acompanya l'autor principal de l'agressió del metro de Barcelona a un ciutadà asiàtic pengés a Youtube l'acció, ja que gràcies a la seva difusió la policia ha detingut el principal sospitós i ha identificat qui va penjar les imatges. Però no és en absolut gens estrany que aquesta acció hagi estat difosa pels seus autors ja que una de les finalitats d'aquestes ac­cions és crear por entre els col·lectius als quals dirigeixen els seus atacs i aconseguir reconeixement en els ambients geogràfics o vir­tuals on es mouen aquests grups ultres.

Possiblement qui va penjar el vídeo des d'un compte identificable, va pecar d'excés de confiança, ja que una vegada que algú el va reproduir des d'un altre compte de Youtube amb l'objectiu de denunciar-lo, feia gairebé segura la seva localització. Potser van creure que, com passa tantes vegades, les víctimes no ho denunciaran. I van pecar també d'ingenuïtat ja que, com va passar amb l'agressió d'una noia equatoriana també al metro de Barcelona el 2007, tot i que pixelessin la cara de l'autor els vagons tenen càmeres que el deuen haver recollit. Però pel que s'ha difós dels autors i del compte de qui el va penjar a la xarxa sembla que es tracta de joves d'ideologia ultra, uns espanyols i un rus l'autor principal de l'atac.

Tot i que afortunadament els casos de violència ultra o racista que hi ha hagut a Catalunya són quantitativament menors que els que es donen a Madrid o València, són moltes les agressions que com aquesta poden emmarcar-se en els anomenats delictes d'odi. Tota agressió és condemnable, però s'entén per delicte d'odi aquells en què s'agredeix aleatòriament una persona per ser d'un determinat origen geogràfic o ètnic, d'una determinada religió, de certa condició sexual o per tenir una determinada ideologia. És a dir es refereix a les accions de violència o discriminació realitzades, generalment en grup, contra un magribí, un homosexual, un oriental, una noia amb trets americoindis o un «porc», és a dir un jove independentista o simplement d'esquerres, i en què s'elegeix la víctima gairebé a l'atzar. Evidentment també s'enquadren en els anomenats delictes d'odi les agressions realitzades per joves d'ideologia contrària, com ha passat algun 12 d'octubre a Barcelona a militants d'ultradreta.

Precisament es consideren presumptes autors d'un delicte d'assassinat en grau de temptativa amb l'agreujant d'odi ideològic, els que s'asseuen aquests dies al banc dels acusats de l'Audiència de Barcelona, per l'atac neonazi a la sala Stroika de Manresa del març del 2012, que va ser una venjança per una agressió de signe contrari. I al marge de quina sigui la sentència que se'ls imposi -hi ha un cúmul d'indicis però poques proves materials i els que ho van confessar al jutjat de Manresa ara ho neguen tot-, els Mossos d'Esquadra defineixen els processats com a membres d'un grup, en ocasions violent, que volia ser temut a les grades dels estadis de futbol.

A causa del marc legal insufi­­cient a la majoria de països, el Consell de la UE va aprovar el 2008 la Decisió Marc 913 per modificar l'enfocament penal a la incitació pública, amb violència o sense, del racisme, la xenofòbia i a l'odi per motius ideològics ja que en molts casos, fora que es produeixin lesions greus, aquestes conductes acaben tipificades com a simple falta. I encara que aquesta normativa, que imposa penes de presó de fins a tres anys, havia d'haver entrat en vigor el 2010, a Espanya està a l'espera que s'introdueixi en la reforma del Codi Penal que debat el Congrés.

I és que no és el mateix una agressió per una discussió al carrer, que una agressió de grups que surten, com diuen, «de cacera» i, com veiem en el vídeo, peguen al primer oriental que troben viatjant sol, mentre un altre membre del grup ho grava per fer apologia a la xarxa. També s'ha de qualificar com a delicte d'odi pintar una esvàstica i un 88 -que significa heil Hitler- a la porta d'una mesquita, una sinagoga o un bar gai. Però lamentablement per la insuficient regulació penal, aquestes accions s'acaben considerant com a simple pintada, falta de danys o infracció de les ordenances cíviques, en lloc de delicte d'apologia de l'Holocaust i amenaces.

Per aquest motiu, accions com la que ha tingut lloc al metro han de motivar que s'actualitzi d'una vegada el Codi Penal per definir i castigar uns delictes que, a menys que per la seva difusió generin alarma social, no acostumen a comportar conseqüències penals importants als seus autors, els quals posteriorment, després del reconeixement obtingut entre els seus, es poden sentir més forts.

Font:

--
Enviat amb Gmail Mobile

redacció

Developer