..... Inici | Ràdio | Recerca

Munté insta la Unió Europea a adoptar una política migratòria integral per lluitar contra les xarxes de tràfic de persones

by 19:52 0 comentaris
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha instat la Unió Europea a adoptar una política migratòria integral i comuna per lluitar contra les xarxes de tràfic de persones, que vulneren els drets humans bàsics d’individus en situació d’extrema vulnerabilitat i, en el pitjor dels casos, provoquen tragèdies com les viscudes recentment a la petita illa italiana de Lampedusa. Munté s’ha fet seves així les paraules de la declaració institucional (adjunta al comunicat) que s’ha llegit avui al Palau de la Generalitat amb motiu del Dia Internacional del Migrant.

Munté ha assegurat que “els fets dramàtics d’aquest estiu a Lampedusa ens recorden també la necessitat que, d’una vegada per totes, els estats membres i les autoritats de la Unió Europea prenguin les decisions oportunes i apliquin les mesures que facin falta per posar fre a aquest drama, d’una forma coordinada i tenint en compte els interessos col·lectius, en primer lloc el de les persones que arrisquen la seva vida i que moltes vegades són víctimes de xarxes de tràfic d’éssers humans”.

En clau nacional, la consellera ha aprofitat l’ocasió i la presència a l’auditori de nombrosos representants d’entitats per destacar que “a Catalunya disposem d’un gran capital social, d’un Tercer Sector que engloba entitats de suport i associacions de persones immigrades que constitueixen un instrument imprescindible a l’hora de facilitar l’acollida, la integració i la igualtat d’oportunitats per a les persones nouvingudes”. “Un teixit associatiu”, ha afegit, “que també és garant i exerceix com a grup de pressió a l’hora de reclamar els drets humans, especialment els que tenen més a veure amb les persones immigrades com la no discriminació per motius de raça, religió o origen”.

La consellera Munté s’ha referit també al primer Informe sobre la integració de les persones immigrades a Catalunya que el Departament de Benestar Social i Família va presentar fa poques setmanes. L’estudi, de caràcter independent, permet conèixer quina és la fotografia actual de la integració de les persones immigrades, així com avaluar les polítiques públiques de gestió del fet migratori. Una de les principals conclusions és la constatació que el país ha acollit bé el milió llarg de nous catalans establerts durant la darrera dècada, si bé encara queda feina per fer per aconseguir la seva plena incorporació a la societat catalana.

Durant l’acte també han intervingut el comissionat d’Immigració de l’Ajuntament de Barcelona, Miquel Esteve, i el director general per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família, Xavier Bosch. Prèviament, diverses persones d’origen estranger han explicat la seva experiència migratòria a Catalunya, un gest que la consellera Munté els ha volgut agrair expressament “per la seva generositat en explicar-nos les seves vivències, com a persones que van deixar enrere els seus països d’origen i han convertit Catalunya en la seva nova pàtria, després d’haver viscut un procés migratori, i sense que això suposi renunciar a les seves arrels”.

El 4 de desembre de l’any 2.000 Nacions Unides va declarar el 18 de desembre Dia Internacional del Migrant i va invitar els estats membres i les organitzacions a commemorar-lo. L’any 2006 l’Assemblea General, en un Diàleg d’alt nivell sobre immigració internacional i desenvolupament, va reafirmar el missatge que la migració internacional és un fenomen en augment que pot contribuir de forma positiva al desenvolupament dels països d’origen i els països de destí, sempre i quan es recolzi amb polítiques adequades. També va acordar que el respecte als drets humans i les llibertats fonamentals de tots els immigrants és fonamental per recollir els beneficis d’aquestes migracions. I, finalment, que és necessari enfortir la cooperació internacional en matèria de migració internacional a nivell bilateral, regional i global.

Unknown

Developer