..... Inici | Ràdio | Recerca

Medellín, la metamorfosi

by 16:53 0 comentaris





Del 26 de setembre al 30 d'octubre de 2013


Dijous 26 de setembre, 19 h (B. Ignasi Iglésias - Can Fabra) 
Medellín: modernitat, innovació i realitats de guerra 
Inauguració i taula rodona amb Zulma Sierra, periodista colombiana; Félix Manito, president de la Fundació Kreanta; Juanjo Arranz, director de Programes i Cooperació de Biblioteques de Barcelona, i Javier Sulé, fotoperiodista.

Hi col·labora: Càtedra Medellín - Barcelona

Durant molts anys, Medellín ha estat etiquetada com la ciutat més violenta del món, associada permanentment a la figura del famós narcotraficant Pablo Escobar, cap visible del sanguinari Cartel de Medellín i del seu exèrcit de sicaris. Però no només van ser els narcotraficants,
sinó també els milicians guerrillers, les bandes de delinqüents i, especialment, els paramilitars els que van sumir la segona ciutat de Colòmbia en una era de violència que mai ningú no hauria imaginat. Entre els anys 1992 i 2002, un total de 42.393 persones hi van perdre la vida.
Medellín té avui la ferida de la destrucció a flor de pell, però des de fa uns anys l'anomenada ciutat de l'eterna primavera viu immersa en un profund procés de transformació urbana i de reconstrucció social que ha estat elogiat i premiat arreu del món. En la seva cerca d'una nova relació de convivència i amb el fi de guanyar espai a la violència, la ciutat inverteix gairebé el cinquanta per cent del seu pressupost en educació i cultura, i ha prioritzat actuacions urbanes, socials i arquitectòniques als barris més desfavorits, fins i tot implementant sistemes de transport públic revolucionaris, com és el cas del Metrocable.

Vint anys després de la mort d'Escobar, Medellín és una ciutat innovadora, competitiva i moderna. Com altres ciutats d'Amèrica Llatina, és també una ciutat complexa, amb grans problemes i desigualtats socials profundes. Les morts per homicidi s'han reduït molt considerablement, però la violència no ha desaparegut. El narcotràfic va deixar empremta i a molts barris de la ciutat encara persisteixen diferents formes i estructures de criminalitat amb un gran poder. Amb tot, Medellín és especialment una ciutat plena de gent emprenedora, valenta, creativa i molt humana i acollidora.

L'exposició «Medellín, la metamorfosi...» ens apropa a la segona ciutat de Colòmbia, al seu procés de transformació i a la vida diària dels seus barris populars. La mostra es complementa amb una taula rodona el dia de la inauguració, que ens oferirà diferents mirades sobre aquesta ciutat complexa i fascinant alhora, i amb una exposició a la Biblioteca Bon Pastor sobre les biblioteques de Medellín, que han estat un dels eixos de la transformació de la ciutat i amb les quals Biblioteques de Barcelona ha col·laborat estretament.

Javier Sulé
Autor i comissari de l'exposició

OBS

Developer