..... Inici | Ràdio | Recerca

COMMEMORACIÓ DELS 800 ANYS DE LA BATALLA DE MURET AL FOSSAR DE LES MORERES

by 8:23 0 comentaris

ITACAT RECOMANA

Diumenge 22 de setembre de 2013

Commemoracions:

A les 10 del matí: Visita al Born Centre Cultural (entrada gratuïta de portes obertes).
A les 12: Ofrena floral al Fossar de les Moreres, en honor dels lluitadors occitans i catalans de  tots els temps.

La batalla de Muret (en occità batalha de Murèth) va ser una important batalla que va tenir lloc a Muret, al sud de Tolosa de Llenguadoc, el 12 de setembre del 1213, i que va enfrontar Ramon VI de Tolosa i els seus aliats, Pere el Catòlic d'Aragó i Barcelona, Bernat V de Comenge i Ramon Roger I de Foix contra els croats i les tropes de Felip II de França, comandades per Simó de Montfort que participaven en la Croada albigesa.[1] Simó de Montfort va guanyar la batalla, en la qual va morir Pere el Catòlic. La batalla de Muret va marcar el preludi de la dominació francesa sobre Occitània i la fi de l'expansió catalana a Occitània.

► 1213. Batalla de Muret. El 12 de setembre de 1213, a Muret, mor Pere I, pare de Jaume I el  Conqueridor. Els francesos s'apoderen d'Occitània. 

►1285. La massacre d'Elna. El 25 de maig de 1285, els francesos fan una gran mortaldat, incendien la catedral amb la gent a dins, on s'havien refugiat, i saquegen Elna. La gent de l'IPECC anem cada any a Elna a commemorar el Dia de la Memòria, en record de les víctimes de la massacre i la violació dintre la mateixa catedral.

►1285. Els francesos pretenen envair tot Catalunya, maten i saquegen arreu.  Pere II el Gran venja el seu avi Pere I, mort a Muret, i, amb l'almirall Roger de Llúria i els almogàvers, menen una gran batalla i vencen els francesos. Des de l'IPECC, fem sovint una ofrena floral a l'estela d'homenatge a la Ciutadella de Roses en record  del lloc on els francesos foren vençuts per mar. L'IPECC organitza la Trobada anyal al Coll de Panissars. Hi ha una estela que recorda el pas de reculada dels francesos, vençuts el 30 de setembre i 1 d'octubre de 1285.  La Trobada d'enguany serà el proper diumenge 29 de setembre.

►1714.  La Guerra de Successió. Els castellans, amb l'ajuda dels francesos, entren a sang i foc  i envaeixen la nació catalana sencera, els Països Catalans, i imposen com a rei el cruel borbó Felip V. El poble mai no ha oblidat la lluita.

►2014. Al cap de 300 anys de la invasió espanyola, el poble català lluita per independitzar-se d'Espanya.   La lluita per aconseguir-ho. Accions de sempre i les accions més recents.

► Se canta, l'himne occità.
► Els segadors, l'himne català.
► Dinar d'amistat al restaurant Santa Maria del Mar. Qui vulgui assistir-hi cal que s'inscrigui. Menú de diumenge: 16 €.

Més informació: 
CERCLE  D'AGERMANAMENT OCCITANO-CATALÀ (CAOC)
Hotel Entitats. Providència, 42. 08024  BARCELONA  Tel : 93 284 36 34 //  e-mail: caoc@caoc.cat // web: http://caoc.cat

redacció

Developer