..... Inici | Ràdio | Recerca

Campanya "Stop bales de goma"

by 11:11 0 comentaris
Aquesta campanya s'ha iniciat l'any 2010 per un grup de víctimes de bales de goma llançades per agents de policia, la majoria de les quals van perdre la visió d'un ull o altres lesions molt greus.
Aquesta campanya vol denunciar que les bales de goma són un instrument molt perillós per la integritat física de les persones, que causa i ha causat lesions molt greus (frequentment la pèrdua d'ulls) i, fins i tot la mort, i que sovint impacten indiscriminadament contra persones innocents que no tenen relació amb l'objectiu policial.
Per això, la campanya demana que aquesta arma sigui eliminada de l'ús policial, ja que existeixen altres instruments menys lesius i igualment eficaços, com ara la prevenció, la mediació, la dissuassió per superioritat numèrica de la força policial, el cos a cos i les defenses de goma, els cavalls, els instruments de confusió per so o fum, bombes fètides, l'acumulació de proves per la detenció i judici dels responsables d'actes violents. En molts països europeus ja s'ha prohibit o deixat d'utilizar aquest material per part de la policia i existeixen diferents resolucions d'organismes internacionals que recomanen la seva eliminació, entre elles del mateix Parlament Europeu.
Per aquesta campanya han creat l'associació "Stop bales de goma" i la web: www.stopbalesdegoma.org
Justícia i Pau s'ha adherit a la campanya i participa en les accions que s'hi desenvolupen.
Accions i notícies de la campanya


Manifest de la campanya

Som un grup de ciutadans que viuen, treballen i estudien a Catalunya.
El present manifest vol ser el primer pas d’ una campanya per demanar l’ abolició dels projectils de goma que utilitza la policia autonòmica catalana, els Mossos d’Esquadra. Hem pres aquesta decisió després d’haver estat testimonis de l’enèsima lesió permanent provocada per aquesta arma a un ciutadà innocent.
La dotació de projectils de goma dels Mossos d’ Esquadra, d’ un pes de 90gr. i capaços d’arribar a una velocitat de més de 200m/s (més de 720 km/hora) són considerats pel protocol tècnic intern com a armes “less-letal”, és a dir, “menys letals”. L’ evidència però,  demostra que poden causar danys permanents als òrgans vitals, i a més són difícilment controlables.
Limitant-nos a un sol exemple i deixant de banda altres tipus de lesions, a Espanya són 23 les persones que han perdut un ull des de 1990 fins avui, a causa d’ aquests projectils. Per tant, el terme “menys letal” ha de ser definitivament considerat inadequat, perquè donat el potencial destructiu d’ aquestes armes no garanteix la seguretat dels ciutadans, sinó que provoca un risc de vida.
A la ciutat de Barcelona, l’ any passat, tres nois van perdre l’ ull a causa de l’ impacte d’una bala de goma. Un altre va estar ingressat a la UCI durant una setmana, amb un traumatisme cardiopulmonar, tement per la seva vida. El juliol d’ aquest any un altre noi ha perdut l’ ull dret mentre era entre les taules d’ un bar, juntament amb moltes altres persones innocents. A aquests casos s’ hi afegeixen molts altres de diverses gravetats.
Barcelona, ciutat que té com a valors fonamentals la inclusió, la tolerància i la participació, demana un canvi: abans que aquesta arma faci danys encara més greus, diem prou amb els projectils de goma i en demanem la seva abolició, com ja ha succeït a molts altres països.
Demanem a totes les democràtiques i democràtics de Catalunya d’ activar-se per demanar la prohibició de les bales de goma i d’unir-se a la nostra  campanya d’informació i mobilització per dir NO a les bales de goma i NO a la repressió de la democràcia, per tal que no hi hagi més ulls cegats per la violència.
STOP a les bales de goma usades per part de la policia!
Més informació sobre la campanya: dades sobre víctimes, informes científics, alternatives.

Maria Dantas

Developer