..... Inici | Ràdio | Recerca

L'alcaldessa de l'Hospitalet sosté que la mort d'un noi relacionat amb bandes és "un fet aïllat"

by 8:39 0 comentaris
"Un fet aïllat". Així ha interpretat l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín (PSC), la mort per una punyalada d'un menor divendres a la Florida. Tot apunta que l'adscripció de l'autor del crim a una banda hauria jugat un paper important en els fets. Amb tot, la batllessa ha sostingut que es tracta d'un "incident que s'ha produït de forma molt puntual" i que no reflecteix un repunt de l'activitat delictiva derivada de l'existència de nous grups juvenils a la ciutat. Així li ho van dir els responsables policials en una taula de coordinació de seguretat que va reunir-se aquest dimarts. Marín també ha insistit que les bandes no són més presents a l'Hospitalet que en altres indrets metropolitans.

La mort divendres passat d'un noi de 16 anys al parc de la Granota és "un incident que s'ha produït d'una forma molt puntual", segons l'alcaldessa de la segona ciutat de Catalunya, Núria Marín, que ha recordat que "són els Mossos els que porten tot aquest tema" i no el cos de policia local del municipi que governa.

"S'ha de constatar que és cert que s'ha produït un fet, que es va produir aïlladament, que la policia ha actuat d'una forma molt eficaç, molt correcta, i que a les 24 hores estava detingut el presumpte assassí d'aquest noi", ha afirmat l'alcaldessa, tot ressaltant "l'eficàcia dels sistemes de seguretat a la ciutat".

"Des de l'Ajuntament posarem tots els nostres esforços perquè torni a restablir-se la normalitat el més aviat possible en aquest barri", ha afegit després que, aquest dimarts passat, el principal grup a l'oposició, el PP, i PxC fessin referència al crim de Divendres Sant per lamentar que, segons ells, manquen efectius de seguretat a la zona.

Nega que les bandes estiguin especialment arrelades a l'Hospitalet

Aquests grups van recordar també que aquesta mort és el més greu, però no l'únic incident relacionat amb bandes que ha patit la ciutat en els darrers temps. A l'hospital de Bellvitge, un jove es recupera de les ferides que va patir en una baralla a finals de març i molts dels detinguts per aldarulls a la xarxa de metro barcelonina són, tal i com va recordar el PP, joves que resideixen als barris del nord de l'Hospitalet, els quals van rebre en la passada dècada molta immigració llatinoamericana.

A més, els primers condemnats a Catalunya per associació il·lícita per formar part d'una banda i haver intentat assassinar un noi a les portes d'un institut de Cornellà a finals del 2009 també residien a l'Hospitalet.

L'alcaldessa, però, ha negat que a la ciutat hi hagi una presència de bandes major que en d'altres indrets metropolitans. "Les dades que nosaltres tenim, facilitades pels professionals d'aquest tema, ens situen dins de la màxima normalitat en el marc de la realitat en la qual vivim, que és Catalunya i l'àrea metropolitana de Barcelona", ha dit Marín.

"El tema de les bandes és un fenomen que fa temps que és present a l'àrea metropolitana i a Catalunya, que s'està investigant per part dels professionals i que va fluctuant", ha reiterat l'alcaldessa, tot insistint en una tesi que sosté des de fa anys: que les bandes són un fenomen metropolità i no circumscrit a la ciutat que governa.

Segons ha explicat Marín, els responsables de la Guàrdia Urbana i dels Mossos li van confirmar que el problema no és especialment greu a l'Hospitalet en la reunió de la taula de coordinació de seguretat que la batllessa va mantenir aquest dimarts com fa de forma regular cada 15 dies.

La junta de seguretat local no s'avançarà i es trobarà el maig

Pel que fa a la junta de seguretat local, un organisme ampliat que a banda dels responsables policials i la batllessa aplega tots els grups municipals i les associacions locals, Marín ha anunciat que es reunirà el maig vinent, tal com preveia ja abans de la mort del menor. El PP va reclamar dimarts que es convoqués ja aquesta junta per tractar l'assumpte de les bandes.

Cap motiu per modificar el dispositiu de Femades, malgrat els incidents de diumenge

Finalment, Marín també ha descartat modificar per ara el dispositiu de seguretat liderat pels Mossos que es desplega a les discoteques del polígon de Femades, ja a Cornellà però que causen molèsties als veïns del barri del Centre de l'Hospitalet durant les nits de festa.

Intensificar el dispositiu va ser el que va demanar dimarts CiU, un cop es va saber que, poc més de 24 hores després de la mort del jove a la Florida, una baralla a la sala Capitolio de Femades va acabar diumenge a la matinada amb almenys sis detencions. Dimarts alguns veïns van expressar que estaven "espantats".

"Els dispositius són els que són necessaris; els que s'han convingut des del punt de vista policial en aquesta àrea", ha dit Marín aquest dimecres. "Si es produeixen fets que ens facin canviar aquest dispositiu, els canviarem, però en principi no s'ha produït cap canvi respecte al nivell de prestació del servei de seguretat", ha afegit.

OBS

Developer