..... Inici | Ràdio | Recerca

Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial

by 0:07 0 comentaris
La discriminació racial o ètnica s'utilitza per insuflar por o odi als altres,
la qual cosa sovint porta al conflicte i la guerra, com en el cas
del genocidi de Rwanda en 1994. Foto de la ONU/John Isaac.
«El racisme segueix causant sofriments a milions de persones a tot el món... Espero que totes les persones se sumeixen a les Nacions Unides en la nostra obstinació per eliminar el racisme. Hem d'eradicar el racisme, l'estigmatització i els prejudicis tant individual com col·lectivament.» (Missatge del Secretari General, Ban Ki-moon sobre el Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial 2012).

2012 lema: «Racisme i Conflicte»
El lema d'aquest any per celebrar el dia és «Racisme i Conflicte», amb la intenció de destacar el fet que el racisme i la discriminació sovint estan en l'arrel de greus conflictes.
El lema va ser escollit per captar la moltes vegades ignorada i, no obstant això, mútuament retroalimentada relació entre el racisme i el conflicte. En moltes parts del món, el racisme, els prejudicis, i la xenofòbia creen una tensió extrema i s'usen com a poderoses armes per generar por o odi en temps de guerra. Els prejudicis i la xenofòbia poden portar, fins i tot, al genocidi, els crims contra la humanitat, la neteja ètnica i els crims de guerra.
El lema d'aquest any té com a objectiu augmentar la conscienciació sobre aquests temes i recordar el sofriment de les víctimes que han sofert o segueixen sofrint com a resultat dels conflictes relacionats amb el racisme.
El primer article de la Declaració Universal dels Drets Humans afirma que «tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets». El Dia Internacional per a l'Eliminació de la Discriminació Racial ens recorda la nostra responsabilitat col·lectiva de promoure i protegir aquest ideal.

Antecedents
El Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial se celebra el 21 de març de cada any. Aquest dia, en 1960, la policia va obrir foc i va matar a 69 persones en una manifestació pacífica contra les lleis de passades de l'apartheid que es realitzava en Sharpeville, Sud-àfrica. En proclamar el Dia en 1966, l'Assemblea General va instar a la comunitat internacional a redoblar els seus esforços per eliminar totes les formes de discriminació racial (resolució 2142 (XXI) ).
Des de llavors, el sistema de l'apartheid a Sud-àfrica ha estat desmantellat. Lleis i pràctiques racistes s'han suprimit en molts països, i hem construït un marc internacional per lluitar contra el racisme, guiat per la Convenció Internacional sobre l'Eliminació de totes les Formes de Discriminació Racial,. La Convenció està ara a punt de la ratificació universal, i encara així, en totes les regions, molts individus, comunitats i les societats sofreixen de la injustícia que el racisme i l'estigma porten amb si.

Discriminació racial
La discriminació racial i ètnica és un fenomen quotidià que impedeix el progrés de milions de persones a tot el món. El racisme i la intolerància poden adoptar diverses formes: des de la negació dels principis bàsics d'igualtat de les persones fins a la instigació de l'odi ètnic que pot portar al genocidi, tot la qual cosa pot destruir vides i fraccionar comunitats. La lluita contra el racisme és una qüestió prioritària per a la comunitat internacional i és el centre de la labor de l'Oficina de l'Alt Comissionat per als Drets Humans.
Des de la seva fundació, les Nacions Unides han mostrat el seu interès per aquesta qüestió, per la qual cosa la prohibició de la discriminació racial ha quedat consagrada en tots els instruments internacionals bàsics de drets humans. Aquests instruments imposen als Estats obligacions i tasques destinades a eradicar la discriminació en les esferes pública i privada. El principi d'igualtat exigeix també als Estats que adoptin mesures especials per eliminar les condicions que causen o propicien la perpetuació de la discriminació racial.

Reunions i esdeveniments principals de les Nacions Unides
En 2001, la Conferència Mundial contra el Racisme va elaborar el programa més ampli de lluita contra el racisme, la discriminació racial, la xenofòbia i la intolerància connexa: la Declaració i el Programa d'Acció de Durban. A l'abril de 2009, la Conferència d'Examen de Durban va passar revista als avançaments mundials aconseguits en la lluita contra el racisme i va arribar a la conclusió que encara quedava molt per fer. No hi ha dubte que el major assoliment de la Conferència va ser la renovació del compromís internacional amb el programa de lluita contra el racisme.
El 22 de setembre d'aquest any l'Assemblea General de les Nacions Unides va celebrar una reunió d'alt nivell d'un dia per commemorar el desè aniversari de l'adopció de la Declaració i el programa d'acció de Durban . Aquest document serveix d'esquema operatiu per a la lluita de la comunitat internacional contra el Racisme. Va ser adoptat per consens en el 2001 en la Conferència de les Nacions Unides contra el Racisme, la Discriminació Racial, la Xenofòbia i les Formes Connexes d'Intolerància, que es va celebrar en Durban, Sud-àfrica. Es tracta d'una innovació al programa amb èmfasi en la lluita contra totes les formes de racisme i discriminació racial.
Aquest desè aniversari ofereix una oportunitat per reforçar el compromís amb la lluita contra el racisme i la discriminació racial. Sent el 2011 l'Any Internacional persones d'ascendència africana, ens acordem de totes les víctimes que van ser identificades a la Declaració i programa d'acció de Durban, i tenim una altra oportunitat per enfocar la lluita i la prevenció del racisme i la discriminació racial en totes les seves manifestacions. 
L'Assemblea General va adoptar per consens la resolució titulada, «Units contra el racisme, la discriminació racial, la xenofòbia i les formes connexes d'intolerància» (A/66/L.2 ).
Poblacions vulnerables - Aquestes persones solen ser més vulnerables al racisme:
Els migrants
•Les persones que viuen en pobresa extrema
Les dones
Les persones d'ascendència africana

Maria Dantas

Developer