..... Inici | Ràdio | Recerca

Homenatge català a Bob Marley a 'El Centre' de Llorenç del Penedès

by 0:55 0 comentaris
Les entitats culturals no travessen, precisament, el seu millor moment. A les dificultats econòmiques pròpies del context, s’afegeix la manca de suport de les administracions més properes i, en moltes ocasions, l’escassetat de recursos propis per a poder impulsar una potent oferta d’activitats i/o serveis de cultura popular en els diferents àmbits d’especialització.

Aquest complex marc, però, no suposa cap barrera per a entitats com l’ateneu El Centre, del municipi de Llorenç del Penedès (Baix Penedès), que ha organitzat una programació de concerts en directe amb destacats grups d’àmbit català. Un homenatge a Bob Marley a càrrec del líder de Gossos, Natxo Tarrés, i la seva banda, The Wireless, així com les actuacions de Lax’n’Busto, Plou com mai i II Xef Malatesta són algunes de les primeres actuacions programades per als primers mesos de 2012.

Una potent iniciativa d’àmbit nacional impulsada per un petit ateneu d’una vila del Baix Penedès que no supera els 2.300 habitants. La clau de volta d’aquest èxit rau, principalment, en les persones voluntàries d'El Centre, el principal actiu d’aquesta i de totes les entitats que composen el teixit associatiu cultural. Així ho emfatitza Josep Guillén, un dels impulsors: “Es tracta d’un projecte que té vocació d’autofinançament”.

Malgrat tot, el cas de Llorenç del Penedès és un cas paradigmàtic. Es tracta d’un dels pobles amb més participació popular en la vida associativa. Tot i no arribar als 2.300 habitants, han conformat un teixit associatiu força ampli. Actualment, disposen d’una dotzena d’entitats que ofereixen activitats que abracen àmbits com l’educatiu, l’esportiu, el social i el cultural. Una diversitat que evidencia la implicació d’aquesta comunitat pel seu benestar i el seu territori.

D’aquesta dotzena d’entitats locals, la més antiga és l’ateneu El Centre, nascut el 1889 amb la voluntat de dinamitzar culturalment la vila i donar-la a conèixer arreu del país. Aquest any han apostat per la música catalana. Segons explica Guillén, “l’entitat agafa el compromís ferm de dur a Llorenç alguns dels millors directes musicals del panorama català i espera fer-se lloc dins del circuit de sales de concerts de Catalunya. Segons la rebuda del públic, podem donar continuïtat a aquesta programació durant la resta de l’any”.

La temporada arrenca el proper 4 de febrer amb l’homenatge a Bob Marley a càrrec del líder de Gossos, Natxo Tarrés, acompanyat de la seva banda, The Wireless. Una interpretació que transportarà els assistents a la Jamaica dels anys 70, enduts per clàssics atemporals com Redemption song o No woman no cry. Tot acompanyat d’una performanceúnica que porta una curosa escenografia i projeccions audiovisuals que faran encara més grata l’experiència de redescobrir la poètica i la mística de Bob Marley. Al mateix escenari també pujaran els barcelonins Il Xef Malatesta, que presentaran el seu àlbum de folk-pop-electrònic, D’unir versos i botons.

Lax’n’Busto és el següent concert confirmat pel dissabte, 10 de març, amb un repertori dels grans èxits de la seva trajectòria. La mateixa nit els acompanyarà el grup local Plou com Mai.

Com conclou Guillén, es tracta “d’un ambiciós projecte fet des del nostre petit poble i que ens agradaria que arribi arreu, sobretot per demostrar que des dels ateneus i l'associacionisme cultural es pot fer això i molt més”. En definitiva, una iniciativa que evidencia la fortalesa humana del teixit associatiu cultural català, des dels seus fonaments.

OBS

Developer