..... Inici | Ràdio | Recerca

Celebrem l'any nou xinès, mentre es maten tibetans? #dretshumans #dretadecidir

by 0:08 0 comentaris

Autors: Omaira Beltrán / Desfilosofant.

Un acte d'humilitat i reivindicació va succeir-se aquest diumenge davant la completa ignorància dels mitjans catalans. Mentre els dracs serpentejaven entre el públic i al só de la música enmig d'una escenografia d'aire comunista en la celebració de l'Any Xinès a Barcelona, un any mes en el Moll de la Fusta, una filera de tibetans i catalans solidaris vairrompre a l'acte just al bell mig de la fira.

Igual que els dracs, les acolorides banderes del Tibet, una nació sense estat com la catalana, també serpentejaven la seva ensenya entre la gentassa. Però aquesta vegada, de manera silenciosa, només amb el reclam i les consignes dels cartells que els manifestants aixecàvem amb valentia: 'El Tibet desitja un bon any nou al poble xinés, però li demana respecte pels drets humans i per la nació tibetana'.

Abans d'iniciar la comitiva, Thubten Wangchen, el monjo representant de la comunitat tibetana a Barcelona explicava, amorosament, sense altaveu, enmig de la festa xinesa, la preocupació per les tortures i assassinats que el govern xinés està cometent al Tíbet. El malestar per les agressives polítiques industrials que estan malmetent el medi ambient de l'Himalaia i el poc respecte que el govern xinès té per la cultura i la religió del poble tibetà. I mentre alguns xinesos, amb discreció oriental, s'acostaven per xiuxiuejar la paraula 'traïdors', el monjo insistia en les seves reivindicacions: 'Els xinesos i els tibetans no hem de ser enemics, perquè son pobles germans. I en aquest últim dia de celebració de l'Any nou xinès a Barcelona, tots desitgem prosperitat pel poble xinès, però també volem que deixin als tibetans en pau.'

Amb el monjo al capdavant, la comitiva tibetana va travessar decididament la fira xinesa pel bell mig. I alguns catalans hi varem prendre part. I us assegurem que hom podia sentir les mirades al clatell dels xinesos. L'ambient festiu ara tenia una nota de tristor. La felicitat d'uns, a causa de la manca de respecte envers els drets dels pobles i de les cultures, era lament dels altres. Com diu el monjo: 'Els ciutadans xinesos no tenen la culpa, però el seu govern està assassinant. I això no pot ser.'

Com a catalans ens agradaria poder demanar a l'Ajuntament de Barcelona i al Govern de Catalunya que no permetin celebracions xineses mentre aquest país no garanteixi respecte pels drets humans al Tibet. Mirat des d'un punt de vista històric, seria com permetre als alemanys celebrar La Festa de la Cervesa a Calella mentre sabem que al seu país els nazis estan matant jueus. I és que al Tibet, els xinesos estan matant i torturant tibetans. És com permetre que els adeptes a un règim dictatorial celebrin festes a casa nostra. No senyor. No hi podem estar d'acord.

Mentre la Xina no deixi de matar gent per les seves creences i cultures, els catalans no podem permetre que els seus ciutadans facin cap mena de celebració als nostres espais públics. Estem parlant d'un genocidi. Estem parlant d'un govern dictatorial i genocida. No hi ha res a celebrar i molt a plànyer. I m'agradaria que l'any vinent, si la Xina segueix sense respectar els drets humans i la democràcia, l'ajuntament no donés permís a aquesta comunitat per celebrar cap mena de fira ni espectacle. I en cas contrari, hauriem de ser molts més els catalans que acompanyéssim la comitiva tibetana. Més que no pas xinesos que celebren l'any nou com si res no estigués succeint.

http://diarigran.cat/?p=4167

redacció

Developer