..... Inici | Ràdio | Recerca

IX Jornades sobre Colòmbia. De qui és la terra?

by 13:15 0 comentaris
La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia organitza les IX Jornades sobre Colòmbia els propers dies 30 de novembre i 1 de desembre.

TERRA I TERRITORI: DE QUI ÉS LA TERRA?

Parlar del conflicte social i armat de Colòmbia vol dir parlar de la terra. És a dir: de la seva concentració en poques mans, de la disputa pel territori entre actors armats legals i il·legals o dels interessos de multinacionals en àrees estratègiques, a qui se'ls segueix adjudicant l'extracció dels recursos naturals de zones clau del país, sense que la gran majoria de colombians i colombianes en rebin a penes els beneficis.

I vol dir, per tant, parlar dels 4,5 milions de colombians i colombianes -col·lectius camperols, afrocolombians i indígenes fonamentalment- que, per tot això, han patit i pateixen desplaçament forçat en les dues últimes dècades. Conscient de tot plegat, el Govern de Juan Manuel Santos va iniciar el seu mandat fent una aposta, almenys aparentment, per la devolució d'una part de la terra a les víctimes; la Llei de Víctimes i Restitució de Terres s'aprovà abans de complir un any de govern i el projecte de llei de l'Estatut de Desenvolupament Rural està gairebé enllestit. Però aquestes iniciatives conviuen amb el missatge que també el Govern Santos s'esforça a donar a la comunitat internacional: Colòmbia és un país per invertir-hi massivament, que està a punt d'entrar en una era de postconflicte.

El resultat és que es manté el despojo de terres i el model territorial que ofereix el govern sembla únicament ajustat als requerimentsdel capital, majoritàriament estranger.

És necessària una nova política de terres a Colòmbia: en això tots els sectors hi estan d'acord. Però si el context social i de drets humans al país no canvia -tal com denuncien amb insistència els organismes de DDHH colombians i internacionals- té sentit, implementar-la sense més? Hi ha interessos que segueixen tenint lligat al Govern de peus i mans i que impedeixen una veritable reforma agrària? Quins són? Com una bona política de terres podria contribuir a la construcció de la pau a Colòmbia?. Quin paper hi tindria la comunitat internacional?.

Aquestes i altres propostes, aquests i altres reptes en matèria de terra i territori a Colòmbia, seran analitzades en aquestes IX Jornades sobre Colòmbia.

adroca

Developer