..... Inici | Ràdio | Recerca

Una Amèrica que no és Llatina

by 12:39 0 comentaris
Entrevistat per l'actor Llàtzer Ramos Mirall en el programa (edició 23/10), el Canal Brasil, l'escriptor cubà i activista Carlos Moore, exiliat del seu país des de 1963, va cridar l'atenció sobre el sentit d'utilitzar la frase "Amèrica Llatina ".
La majoria dels habitants del continent al sud del Rio Grande no és "llatí": és mestís, indi, negre. Amb la qual cosa, sembla que és millor fer servir els noms de les bases cartogràfiques: Amèrica Central i del Sud, el Carib i Amèrica del Nord. Sabem que el Mèxic es troba al mateix continent que els Estats Units, però algú dubte de que els camins de Mèxic i els Estats Units estan inextricablement units?
El terme "Amèrica Llatina" va ser encunyat per marcar tot el que no és anglosaxó, basat en la supremacia de les llengües derivades del llatí.
Més recentment, aquest terme serveix per allunyar, si més no retòricament, dels Estats Units (i del Canadà, però el Quebec no seria "llatí?").
Hi ha dues patents ironies. La primera és que l'adjectiu "llatí" es refereix als colonitzadors ibèrics i francesos. La segona és que els Estats Units van començar a utilitzar exactament el mateix terme per a tots els immigrants del sud del Rio Grande. Els "llatins" formen part d’una gran olla, que cobreix els parlants de centenars de llengües i colors de pell que van des del negre haitià fins als blancs descendents dels alemanys, polonesos, etc.
Els mitjans de comunicació no deixar d'utilitzar "Amèrica Llatina". Especialment els mitjans de comunicació “llationoamericans".

Ser negre a Cuba
Moore va cridar l'atenció sobre el fet que Cuba, 52 anys després de la revolució, està dirigit per una "elit microscòpica d'origen espanyol." Va dir que els negres a Cuba són la gran majoria, però, sofreixen una forta i constant discriminació. Especialment els fills d'immigrants de països com Jamaica (com és el seu cas), o, més aviat, Haití. "El pitjor que li pot passar a un negre a Cuba és ser d'ascendència haitiana", va dir.
Una entrevista com aquesta és inevitable reiterar el fet que el tractament dels assumptes cubans a la premsa brasilera se centra en la manca periòdica perjudicials de la informació i el coneixement.
En les notícies no hi ha distinció entre els cubans. En tot cas, entre els buròcrates que viuen amb certa comoditat i el descans, i la resta, la gent que viu amb necessitats de tot tipus.
La manca de distinció entre els cubans i el canal a la defensa d'una ideologia en la qual la gent sigui tractada com un conjunt, la ideologia fonamental per al manteniment d'un sistema, i dins d'ella, una continuïtat de govern que és comparable únicament en països com Corea del Nord, Síria, Angola, en aquest sentit, comparable a les monarquies de l'Orient Mitjà i Àsia.
Per Mauro Malin edició 665 Observatório da Imprensa
Traducció: Maria Dantas

Maria Dantas

Developer