..... Inici | Ràdio | Recerca

Totes les músiques del món, a Vic

by 16:31 0 comentaris
Prop d'una seixantena d'artistes configuren l'eclèctic cartell del Mercat de Música Viva de Vic

Més eclèctic que mai. Així és el cartell de la vint-i-tresena edició del Mercat de Música Viva de Vic, que obre les portes aquest dimecres, tot i que només per als professionals. El públic haurà d'esperar a aquest dijous per tal de capbussar-se en el primer dia d'una mostra musical que, fins diumenge, farà desfilar per Vic una seixantena d'artistes de diferents països. Una programació molt variada, que demostra la voluntat de la Mostra d'obrir-se a nous públics.
Amb 23 anys d'història, el Mercat és un dels festivals de música més consolidats del país; Vic és a la música el que Tàrrega és al teatre. Va començar com una aventura que va provocar molts dubtes. No tothom veia clar que pogués triomfar un certamen d'aquestes característiques fora de Barcelona. Però els seus promotors no ho veien de la mateixa manera, i les músiques del món es van instal·lar a la ciutat dels sants. Avui, 23 anys després, encara hi segueixen.

En aquest temps els festivals de música han proliferat arreu del país, fins al punt que no hi ha ciutat gran o vila petita que no tingui algun tipus de manifestació musical. La competència és enorme i els recursos limitats, un binomi que s'ha demostrat letal aquests anys de crisi, quan el públic redueix la seva assistència i festivals d'arreu d'Europa pateixen per sobreviure. Vic, que des del començament va apostar per no limitar-se als consumidors i convertir-se en una plataforma per als professionals, no només no ha sobreviscut sinó que s'ha consolidat. Però, conscients de la difícil situació que travessa el món dels festivals -conseqüència de la saturació- i el món de la música -ofegat per les descàrregues a internet- els seus organitzadors han decidit potenciar el seu caràcter de plataforma de coneixement, negocis i intercanvi entre professionals. Ells són, aquest dimecres, els únics protagonistes del festival que vol remarcar que, abans que res, és un mercat, que el seu nom no és una casualitat sinó una aposta decidida.

Més variat
I si per una banda el Mercat potencia el seu sector professional, per una altra no oblida el gran públic, al qual dedica el programa més variat de les últimes edicions. Vic no deixa enrere els seus fonaments, una visió fresca del wordmusic, un aparador de les últimes tendències de les músiques del món. Ara Malikian, Sophia Charaï, Bombino, Alma Afrobeat i Susana Baca -que, a més de música, és la ministra de Cultura del Perú- són alguns dels noms que donen cos a un cartell on les músiques del món tenen una gran presència. Entre les estrelles destaca el nom de Kathryn Calder, teclista dels New York Pornographers, que ve a Vic per presentar el seu primer disc en solitari, 'Are you my mother'. I, evidentment, una de les sorpreses més agradables dels últims anys, Russian Red, que entra a Vic per la porta gran amb un concert a la plaça Major, el principal dels cinc espais del Mercat.

Però tot i la important presència de noms consagrats o per descobrir de la world music, el Mercat s'obre a tots els gèneres musicals, des del pop ballable de Mendetz a l'art rock experimental de Macromassa, des del hip hop d'SFDK fins al flamenc de Los Evangelistas, la banda nascuda de la trobada entre Los Planetas i Lagartija Nick.

Entre els inclassificables cal destacar Marc Parrot, que s'ha inspirat en el cinema de Segundo de Chomón per elaborar un espectacle en el qual la seva música anirà acompanyada d'imatges de les pel·lícules del cineasta aragonès. Altres propostes arriscades són les de Nacho Mastretta, i el sempre sorprenent Pascal Comelade que, posats a sorprendre, ha triat com a companys d'escenari a la Cobla Sant Jordi. Un cas apart és, sempre, el de Carles Santos, que en aquesta ocasió s'ha unit als lúdics Cabo San Roque per crear un espectacle ben singular, 'Maquinofòbiaplanolera'.

Vic també dedica una atenció especial al pop-rock català que, després d'anys de viure de rendes del passat, travessa el que molts crítics consideren un moment d'efervescència. La veu peculiar i inclassificable de Maika Makovski i la sempre captivadora música de Sidonie -que presenten a Vic el seu nou treball, 'El fluido García- són, al costat dels Élena, tres dels noms de la nova generació de músics catalans tot i que, noblesa obliga, les estrelles seran els infalibles Pets, que divendres celebraran 25 anys damunt dels escenaris amb un concert a la plaça Major.

adroca

Developer