..... Inici | Ràdio | Recerca

Que el dret no s'aturi a la porta dels CIE's

by 5:34 0 comentaris
Fa uns dies, el Conseller d'Interior del govern català, Felip Puig, declarava que cal explicar "sense hipocresia" que determinats col·lectius, en funció de la seva procedència ètnica, tenen tendència a cometre determinats tipus de delictes i en posava alguns exemples d'aquesta "especialització" delictiva, com ara els peruans robant a les autopistes o els rumanesos robant coure. Tot seguit, en un acte de grollera autocontradicció, afegia que és erroni relacionar immigració amb delinqüència. El senyor Puig no va aclarir, però, quines "tendències" delictives tenen altres col·lectius, com per exemple la classe empresarial i política catalana, que potser s'hagi especialitzat en la corrupció a la vista dels indicis que tenim.

D'altra banda, el batlle de Badalona, Garcia Albiol, acaba de declarar als jutjats per unes octavetes on feia declaracions del mateix tarannà que les d'en Puig durant la campanya electoral a les municipals. Tot sembla indicar que les persones immigrants seran usades cada cop més sovint com a caps de turc a mesura que la crisi econòmica es cronifiqui o vagi a pitjor. I és que és molt fàcil que li posem cara i ulls a determinada persona que ens ha robat la cartera al metro mentre que els "mercats" que estan imposant el desmantellament dels serveis públics i de l'estat del benestar (que més que robatori és un saqueig amb tots els ets i uts) no semblen tenir rostre; són els "mercats", com una força anònima i inconscient de la natura.

Mentrestant, diversos col·lectius van engegar fa uns mesos una campanya reclamant una millora al tracte que reben les persones migrants tancades als Centres d'Internament per Estrangers (CIEs), autèntics forats negres pel que fa a qüestions de drets humans i seguretat jurídica. El següent text és una presentació de la campanya i explica què cal fer per donar-hi suport.

Que el dret no s'aturi a la porta dels CIE’s.

Prop d'una vintena d'organitzacions, entre les quals es troba la campanya de València “CIE’s No”, inicien una campanya per tal de reclamar una interlocució oficial en l'elaboració del Reglament que regularà els Centres d'Internament d'Estrangers.

Les organitzacions socials, entitats i ciutadans sotasignants demanem el tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIE), espais contraris als instruments internacionals de drets humans signats i ratificats per Espanya, i mostrem la nostra preocupació per l'obscurantisme amb que el Govern espanyol està elaborant el Reglament que regularà el funcionament d'aquests Centres. Margina així la societat civil en el tractament d'un dels punts més qüestionats i repressius de la política migratòria: la privació de llibertat a persones que no han pogut obtenir o renovar el permís de residència.

Són mesos esperant conèixer l'esborrany d'aquest reglament que està elaborant el Ministeri d'Interior malgrat que la darrera modificació de la LOEX, d'11 de desembre del 2009 va disposar que s'aprovaria en el termini de 6 mesos, sense que hagi estat possible saber-ne les línies bàsiques ni molt menys poder intervenir mínimament per a que s'hi garanteixin la totalitat dels Drets de les persones que són internades als CIE. Aquesta absència de diàleg només pot presagiar la imposició d'una norma restrictiva i limitadora de drets que doni continuïtat a l'actual inseguretat jurídica propiciada per la imposició unilateral i arbitrària de les normes de cada centre.

Les denúncies documentades sobre el funcionament dels CIE, formulades als darrers anys pel moviment associatiu que treballa a peu de carrer, així com per entitats europees, comissions del Parlament Europeu i institucions espanyoles como el Defensor del Poble, i equivalents autonòmics, o la pròpia Fiscalia General de l'Estat, no poden obviar-se en el proper Reglament. Per això, demanem una interlocució oficial que permeti al moviment associatiu i a la resta d'entitats implicades, una participació real en el debat al voltant del futur Reglament.

La societat civil no pot ser exclosa del procés d'elaboració del Reglament que regularà el funcionament d'aquests espais on milers de persones romanen detingudes per no tenir la situació administrativa regularitzada. Són les nostres veïnes i veïns, part important d'una societat on no pararem en el nostre esforç de que siguin respectats els Drets de les persones, independentment de l'indret on hàgim nascut.

Cal, doncs, la implicació de tots els estaments de la nostra societat per tal d'aconseguir aquesta interlocució. El pronunciament de les entitats socials, de les que es mouen a l'àmbit jurídic, al món universitari, al camp de la salut pública, de l'ensenyament, etc. pot afavorir que Interior aprovi un Reglament que garanteixi i desenvolupi els drets bàsics de les persones tancades als CIE.

Insistim en que l'únic dret limitat per l'ordenament jurídic a aquestes persones és el de la llibertat ambulatòria. Per això, el Reglament ha de garantir l'acompliment de tots els altres drets: a la integritat física i psicològica, a la salut, a l'assistència jurídica i social, a la comunicació sense entrebancs i respectant el dret a la intimitat, al coneixement i exercici de llurs drets, a unes instal·lacions en condicions.

I mentre el temp meni a un tancament d'aquests centrs, s'ha d'acabar amb l'obscurantisme sobre llur funcionament, tot garantint el respecte als drets fonamentals dels interns i internes, l'accés de les entitats socials i proporcionant informació pública i estadístiques acurades sobre les persones que passen pels CIES, la seva situació jurídica, la durada del tancament i la resolució final del mateix, la seva expulsió o posada en llibertat.

Organitzacions firmants: ACSUR, Andalucía Acoge, Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía (APDHA), Asociación Española para el Derecho Internacional de los Derechos Humanos (AEDIDH), Campanya “CIE’s No” (València), Comisión Española de Ayuda al Refugiado (CEAR), Convivir Sin Racismo, Federación Estatal de Asociaciones de SOS Racismo, Ferrocarril Clandestino, Fundación Acción Pro Derechos Humanos, Grupo Inmigrapenal, Metges del Món, Migreurop, Mugak, Plataforma de Solidaridad con los/las Inmigrantes (Málaga), Pueblos Unidos, Observatori del Sistema Penal i Drets Humans (Universitat de Barcelona), Parroquia San Carlos Borromeo (Madrid).

SI ESTÀS D'ACORD ENTRA EN AQUEST ENLLAÇ I UNEIX-TE
https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/viewform?hl=es&formkey=dHZyS3BBeUJST2g1dmJsNVV3aHU5YlE6MA#gid=0
Campanya pel tancament dels CIEs

adroca

Developer