..... Inici | Ràdio | Recerca

La ruta de la seda

by 3:57 0 comentaris
El  pasat dia 1 de setembre es va inaugurar l’exposició “La ruta de la seda” amb fotografies de Guillem López, a la Llibreria Altaïr de Barcelona. Les imatges d’aquesta exposició van ser preses en un viatge de 12 mesos al llarg de la Ruta de la Seda, antigament la ruta comercial més important que unia l'Orient i l’Occident. Viatjant per terra, en Guillem López va tenir l'oportunitat d'observar els diferents estils de vida i la manera en què les cultures es barregen i s'influeixen mútuament. Els costums tradicionals i la tecnologia moderna xoquen, de vegades, en el més improbable dels llocs, donant una rara visió de com la gent d'aquests països remots participa del segle XXI, sense negar la seva forma de vida ancestral.

Apunt

L'editorial Proa va publicar "La descripció del món. Llibre de les meravelles" Marco Polo (1254-1324), el viatger europeu més cèlebre del temps medieval. Aquesta és la primera versió catalana íntegra de l'obra.'La descripció del món' és la crònica dels viatges de Marco Polo per l'Orient, en un periple que va durar vint-i-quatre anys, del 1271 al 1295.

Marco Polo tenia disset anys, quan va emprendre el viatge en direcció a les llunyanes terres de l'emperador mongol, Kublai Khan, acompanyat del pare i d'un oncle, Niccolò i Matteo. Aquests ja havien fet coneixença de l'emperador en un viatge anterior per terres asiàtiques, els anys 1259-1269 (els Polo eren una família veneciana de llarga tradició comercial).

El llibre de Marco Polo de seguida va aconseguir una gran popularitat. La descripció de pobles i d'indrets remots va captivar la imaginació dels lectors i va afaiçonar la visió europea de l'Orient.

Seguint la ruta de la Seda

El viatge dels Polo va seguir l'anomenada ruta de la Seda, antiga xarxa de vies comercials que unia l'Occident i la Xina. Van travessar Pèrsia, les muntanyes del Pamir (amb pics de més de set mil metres d'altitud) i els deserts de Takla Makan i de Gobi, abans de fer cap a la cort de Kublai Khan, a Cambaluc, antic nom de la ciutat de Pequín (fundador de la dinastia yuan a la Xina, Kublai Khan va fer de Cambaluc la capital d'un imperi vastíssim).

A les ordres del Gran Khan 

Marco Polo va treballar a les ordres de Kublai Khan, en missions diplomàtiques que el van portar per tots els racons de l'imperi. El 1292, passats disset anys, va emprendre el camí de tornada, juntament amb Niccolò i Matteo. Els Polo van salpar rumb a Pèrsia, amb la comesa d'acompanyar-hi una princesa mongola. Això fet, van prosseguir per terra fins a Trebisonda, ciutat situada a la riba de la Mar Negra. El 1295 arribaven a Venècia, gairebé un quart de segle després d'haver-ne partit.

Un llibre redactat a la presó

Tres anys després, el 1298, Marco Polo va prendre part en una batalla marítima entre Venècia i Gènova, que en aquell temps sostenien una gran rivalitat. La derrota veneciana va portar Marco Polo a la presó, a Gènova. Allí va fer amistat amb un captiu de Pisa, de nom Rustichello. Aquest, escriptor, va transcriure al francès les notes dictades per Polo. Resultat: 'La descripció del món'.

adroca

Developer