..... Inici | Ràdio | Recerca

La Fundació Ulls del món exposa el programa d’atenció oftalmològica a Bolívia

by 22:53 0 comentaris

La Fundació Ulls del món explica, mitjançant 36 imatges de la fotògrafa Elisenda Pons, el programa d'atenció oftalmològica i òptica que desenvolupa a les ciutats bolivianes d'El Alto i La Paz en l'exposició "Obrint els ulls a Bolívia". La mostra es pot visitar del 6 de setembre al 16 d'octubre, a la Sala Cotxeres del Palau Robert.
El reportatge fotogràfic d'Elisenda Pons i els textos que l'acompanyen donen a conèixer el context sanitari i oftalmològic a Bolívia, l'actuació de la Fundació per combatre la ceguesa evitable i altres patologies, i els resultats assolits per l'organització. La mostra també pretén conscienciar els ciutadans sobre la situació de pobresa que impedeix molts ciutadans de països pobres accedir a serveis bàsics de salut.

Ulls del món, organització sense ànim de lucre destinada a prevenir i combatre la ceguesa evitable en les poblacions més pobres del món, va acordar amb el Ministeri de Salut i Esports de Bolívia el 2003 portar a terme un programa de cooperació oftalmològica per disminuir les patologies oculars en les zones esmentades.

Bolívia és el tercer país més pobre d'Amèrica Llatina, superat només per Haití i Guatemala, amb un 70 per cent de població en situació de pobresa. A zones pobres com la ciutat d'El Alto hi viuen milers de persones cegues per cataractes i pacients amb tot tipus de patologies oculars, també nens i nenes amb malalties que sovint deriven cap a la ceguesa. Molts problemes tenen la raó de ser en la desnutrició, les deficiències en la higiene i la sanitat i les condicions climàtiques adverses. Molts problemes de vista tenen fàcil solució amb les tècniques que fem servir en el nostre entorn. Alguns pacients han recuperat la vista després de molts anys de ceguesa.

Elisenda Pons
L'autora de reportatge fotogràfic és la fotògrafa Elisenda Pons, que va viatjar a la zona per conèixer directament la tasca que hi porta a terme la Fundació i plasmar-la en imatges. Elisenda Pons és membre de l'equip de fotògrafs del diari El Periódico de Catalunya, col·labora, a més, en diverses publicacions i revistes d'interès general i és autora de diversos llibres de fotografia, entre els quals destaquen Romànic de la Vall de Boí i Barcelona i el cotxe. Cent anys d'amor i odi. També és autora d'altres reportatges fotogràfics similars en què mostra la seva sensibilitat social com és el cas d' "Ulls del Sàhara", després de la visita que va fer als campaments de refugiats de Tindouf, i "Ulls d'Inhambane", sobre l'atenció oftalmològica de la població d'aquesta província de Moçambic. Reportatges fotogràfics que s'han mostrat en diverses sales d'exposicions. Precisament la mostra fotogràfica sobre Moçambic es va poder visitar al Palau Robert el 2008.
Acte institucional

Coincidint amb l'exposició i amb el Dia Mundial de la Visió, que se celebra el 13 d'octubre, s'organitzarà un acte institucional a la Sala d'Actes de les Cotxeres. Presidirà l'acte l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i hi assistiran el president d'Ulls del món i síndic de Greuges, Rafael Ribó, i el vicepresident de l'entitat, el reconegut oftalmòleg Borja Corcóstegui.


REPORTATGE FOTOGRÀFIC


redacció

Developer