Des dels sons nòmades de Kazakhstan fins als lluitadors de Mongòlia; tot ho trobareu al Festival Àsia, que enguany ens proposa viatjar fins a l'Àsia Central sense sortir de Barcelona. Al llarg dels deu dies del festival, del 16 al 25 de setembre, es programen més de trenta activitats per a tots els públics, que en aquesta edició seran gratuïtes amb motiu del desè aniversari del festival.
La regió de l'Àsia Central, que ocupa quatre milions de quilòmetres quadrats, és tota una desconeguda a casa nostra. Lluny queda l'època d'esplendor de l'època en què la Ruta de la Seda va fer d'aquell territori un punt central.
Aquest any el Festival Àsia es proposa acabar amb aquest desconeixement, i bona part de la programació girarà al voltant de les tradicions, la música i la cultura de països com ara Kazakhstan, Turkmenistan, Kirguizistan, Tadjikistan, Uzbekistan o Mongòlia.
A més, en aquesta edició se celebren els deu anys del Festival Àsia amb la gratuïtat de les més de trenta propostes que engloba, bona part dins les festes de la Mercè.
Àsia Central, a Barcelona
Els encarregats d'obrir el festival, el 16 de setembre, seran el grup Turan, una formació de Kazahstan que recupera els sons nòmades del folklore de la regió amb instruments antics.
Les iutes, les tendes de campanya dels nòmades de les estepes de l'Àsia Central s'instal·laran a la plaça dels Àngels i a la plaça de Joan Coromines per la Mercè, durant "Un dia a l'Àsia", el 25 de setembre, per fer-hi tot tipus d'activitats.
A més, per primer cop es podrà veure a Barcelona una exhibició de lluita mongola, una disciplina tradicional que cada any paralitza el país en la commemoració de la independència de Mongòlia.
L'aparador de la cultura asiàtica
En els deu anys de vida del festival, aquest s'ha convertit en el principal aparador de la cultura asiàtica a tot l'Estat, tant amb propostes vingudes del continent com de la comunitat asiàtica de la ciutat.
A banda de les propostes relacionades amb Àsia Central, enguany es podrà veure el grup de jazz japonès Pe'z i la cantant pop pakistanesa Humera Arshad, pel que fa a músiques modernes.
Si preferiu la música tradicional, des de Corea del Sud arriba Sorum, un grup format per dones que reinventen el folklore coreà, i des de l'Índia vénen Indradeep Ghosh i Arup Sen Gupta.