..... Inici | Ràdio | Recerca

Dia Europeu de les Llengües

by 14:39 0 comentaris

S'estima que, si no es fa res, la meitat de les llengües més parlades avui, unes 6.000, desapareixerà a finals d'aquest segle.

Amb la desaparició de les llengües no escrites i indocumentats, la humanitat no només perdria una gran riquesa cultural, sinó també els coneixements ancestrals importants encastat, en particular, en les llengües indígenes.

No obstant això, aquest procés no és ni inevitable ni irreversible: ben planificat i implementat polítiques lingüístiques poden reforçar els esforços en curs de les comunitats de parlants per mantenir o revitalitzar les seves llengües maternes i transmetre-les a les noves generacions.  / Font: UNESCO's Endangered Languages Programme

 

Actes de commemoració del Dia Europeu de les Llengües

 

15 anys de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics

El pròxim 29 de setembre el Centre Català del PEN Club, el CIEMEN i Linguapax-Centre UNESCO de Catalunya celebraran un acte de commemoració dels 15 anys de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics

En l'acte intervindran representants de les tres entitats organitzadores i també hi serà present l'ICIP, amb la intervenció del seu president, Rafael Grasa, i del president del Comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional i membre de la Junta de Govern de l'ICIP, Josep Maria Terricabras.

Data: 29 de setembre de 16 a 19 hores

Lloc: Capella de Santa Àgata. Museu d'Història de Barcelona (plaça del Rei, 6)

 

Somescola.cat prepara accions amb motiu del Dia Europeu de les Llengües

El dilluns 26 de setembre, amb motiu del Dia Europeu de les Llengües, Somescola.cat organitza una sèrie d'activitats en favor de les llengües i del model d'escola en català. D'aquesta manera, la plataforma d'entitats cíviques i educatives segueix activa en la campanya en favor del sistema d'immersió lingüística, a la qual ja s'han sumat desenes d'escoles i més de 33.000 persones a través del web.

El dia Europeu de les Llengües, comptarà amb accions a les escoles i amb un acte acadèmic de relleu a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona. L'acció a les escoles es presenta sota el títol "La paraula en català que més estimo". Estan cridats a participar-hi els alumnes, professors i famílies per tal que destaquin la seva paraula preferida en català. Poden fer-la arribar en el format que vulguin (a través d'un dibuix, un mural, una fotografia, un audiovisual...) a info@somescola.cat. Les aportacions es penjaran al web de Somescola.cat per tal de mostrar el suport dels participants als 30 anys del model d'escola catalana.

En l'àmbit acadèmic, tindrà lloc a la UB la taula rodona 'Per un país de tots, l'escola en català'. En la taula, integrada per professionals i experts del món educatiu, es parlarà del paper de la llengua en l'escola catalana. En la conversa hi intervindran Joaquim Arenas, pedagog, Montserrat Cortés, professora de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona, Ignasi Vila, professor de la Universitat de Girona i Montserrat Company, mestra. Eugènia de Pagès, catedràtica d'Història i escriptora, moderarà les intervencions.

L'acte tindrà lloc a les 19 h a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona i és obert a tothom. Al llarg del debat es projectarà un vídeo amb els missatges de diversos catalanòfils d'arreu del món a favor del model d'immersió lingüística de Catalunya.

 

La paraula en català que més m'estimo

Somescola.cat convida els centres educatius a sumar-se a la celebració del Dia Europeu de les Llengües i a organitzar una activitat sobre La paraula en Català que més m'estimo.

Tota la comunitat educativa pot participar-hi aportant la paraula en català que més s'estimen i emprant diferents mitjans com dibuixos, fotografies i les noves tecnologies o simplement dient-la o escrivint-la.

Les aportacions de cada centre seran recollides al web de Somescola.cat. Tothom podrà contribuir així a donar suport al model d'escola catalana vigent.

Més informació i tramesa dels vostres materials.

 

Actes a Tortosa Dia Europeu Llengües

Amb motiu de la celebració del Dia Europeu de les LLengües, que es celebra cada any el 26 de setembre, algunes entitats del territori adherides a Somescola.cat, organitzem una trobada a Tortosa amb una activitat que, proposada per la Xarxa d'Entitats Civiques i Educatives per l'Escola Catalana es celebrarà a totes les ciutats de Catalunya que s'hi adhereixin. Es tracta d'escriure, dir, dibuixar, fotografiar... la paraula que més estimo en català.

Serà el dilluns 26 de setembre a partir de les 17.30 h de la tarda, a la plaça Barcelona (plaça del Mercat) de Tortosa. Hi haurà contacontes, l'actuació de Muniato Xou, capgrossos temples, música i altres activitats.

Ho organitzen:

Omnium Cultural de les Terres de l'Ebre

Amigues i Amics de la UNESCO de Tortosa

MRP Terres de l'Ebre

Casal Popular Panxampla

USTEC

 

Gestió de la diversitat lingüística en un centre educatiu

El proper 26 de setembre a les 18:30 Pere Mayans, Cap del Servei d'Immersió i Ús de la Llengua del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, presentarà el seu projecte final de postgrau Gestió de la diversitat lingüística en un centre educatiu. L'acte es fa en el marc del Dia Europeu de les Llengües i com a complement a la presentació del postgrau en Gestió de la diversitat lingüística i cultural que farà la Càtedra de Multilingüisme Linguamón-UOC.

Lloc: Institut d'Estudis Catalans (Sala Nicolau d'Olwer), C/ del Carme, 47, Barcelona

 

Seminari a Madrid: Dia Europeu de les Llengües 2011

Seminari organitzat per l'OAPEE en celebració del 10è aniversari del Dia Europeu de les llengües.
El 2001, Any Europeu de les llengües, el Consell d'Europa i la Comissió Europea van establir la celebració anual del
Dia Europeu de les Llengües cada 26 de setembre, per tal de difondre el reconeixement de la riquesa lingüística i cultural com un tret fonamental de la identitat europea.

Cada any, en aquesta data, es fan activitat de valoració del plurilingüisme a Europa, fent palesa la diversitat cultural i lingüística dels seus habitants. A les escoles i instituts, aquesta és una jornada de celebració que cal mantenir, amb la joia de la comunicació, l'aprenentatge generalitzat d'idiomes i el reconeixement de la diversitat de parles i cultures de la comunitat educativa.

Programa del seminari

Web de referència

Dia Europeu de les llengües:

Francès, Anglès

Documentació de la Comissió Europea: Francès, Anglès.

Documents del Consell d'Europa:

Francès, Anglès.

Exemples d'activitats i bones pràctiques d'altres cursos: Blog amb programacions, Vídeo, recull de materials

redacció

Developer