..... Inici | Ràdio | Recerca

793 milions d'adults no saben llegir ni escriure

by 15:58 0 comentaris
El 8 de setembre se celebra arreu del món el Dia Internacional de l'Alfabetització, que enguany dedica una especial atenció a la relació entre l'alfabetització i la pau. La UNESCO lliurarà a Nova Delhi (Índia) els premis internacionals d'alfabetització Confuci i Rei Sejong, que recompensen projectes de Burundi, Estats Units, Mèxic i la República Democràtica del Congo.

A la capital índia se celebrarà a més, del 8 al 10 de setembre, la conferència internacional "Alfabetització femenina per a un desenvolupament integrador i sostenible", organitzada pel govern indi en el marc de la Iniciativa E-9 de la UNESCO.

Segons dades de l'Institut d'Estadística de la UNESCO, 793 milions d'adults són analfabets, la majoria noies i dones. Uns altres 67 milions de infants en edat d'assistir a l'escola primària no ho fan i 72 milions d'adolescents en edat de cursar el primer cicle de l'ensenyament secundari tampoc no estan gaudint del seu dret a l'educació.

Onze països del món tenen més d'un 50 % d'adults analfabets. Es tracta de Benín, Burkina Faso, Txad, Etiòpia, Gàmbia, Guinea, Haití, Mali, Níger, Senegal i Sierra Leone. Per regions, el sud i l'oest d'Àsia apleguen més de la meitat de la població analfabeta mundial (51,8 %), mentre que a l'Àfrica subsahariana viuen el 21,4 % dels adults analfabets, a Àsia Oriental i el Pacífic el 12,8 %, als Estats Àrabs el 7,6 % i a Amèrica Llatina i el Carib el 4,6 %. Amèrica del Nord, Europa i Àsia Central sumen per la seva part el 2 % dels adults analfabets.

"El món necessita urgentment un compromís polític més ferm amb l'alfabetització, amb el suport dels recursos adequats per ampliar els programes eficaços. Exhorto els governs, les organitzacions internacionals, la societat civil i el sector privat a fer de l'alfabetització una prioritat política, perquè totes les persones puguin desenvolupar el seu potencial i participar activament en la conformació de societats més sostenibles, justes i pacífiques ", ha declarat la directora general de la UNESCO, Irina Bokova.

adroca

Developer