..... Inici | Ràdio | Recerca

Manguilàndia

by 2:07 0 comentaris
Mossos i guies creen a les xarxes socials un mapa del robatori a Barcelona

El text, que s'actualitza per correu electrònic, s'ha convertit en un manual per als agents. 

L'informe, ple d'expressions xenòfobes, ressenya les bandes de carteristes més actives contra turistes.

No hi ha cap turista a Barce-lona que no s'ajudi d'un mapa amb els monuments com la Pedrera o la Sagrada Família destacats amb dibuixets. Un mapa similar pot elaborar-se amb l'informe que des de finals del 2010 circula per les xarxes socials i per correu electrònic entre els mossos i els guies turístics amb la llista de les principals bandes de carteristes i lladregots de la ciutat. Un guia turístic és l'autor de la primera versió d'aquest informe, que s'ha convertit en un manual d'ajuda per a policies i guies. De fet, ha circulat tant, que molts agents creuen que aquest material ha estat elaborat per altres mossos. Batejat com a Manguilàndia, ha aparegut en blocs de turistes i en xarxes com el grup de Facebook Conozco a alguien a quien robaron en BCN.

L'inici del text és tota una declaració d'intencions: «Benvolguts companys, és una trista realitat que Barcelona és una ciutat plena de pispes». Per això, l'autor planteja: «M'agradaria que tothom pogués localitzar-los i conèixer les seves tècniques perquè milloréssim la nostra activitat diària». Al text s'explica cada banda, la seva ubicació i els seus mètodes.

Aquest diari ha confirmat l'existència de les bandes que es ressenyen en el document. El cos dels Mossos no vol comentar l'informe, si bé afirma que els agents tenen mapes oficials de delinqüència. Tot i que és políticament incorrecta i despectiva, aquest diari ha decidit respectar la terminologia de la llista.

ELS MÉS VIATGERS

'MOROS' DE L'AEROPORT I 'MORITOS' DE L'AEROBÚS Són dues bandes -una de magribins i una altra de sud-americans- que operen a la T-2 de l'aeroport. «Actuen en grups de tres. Un s'espera a la recta de les terminals en un cotxe nou llogat» mentre els altres volten per dins. Allà esperen que un viatger es despisti amb el seu equipatge de mà per robar-li. «Llavors desapareixen ràpidament cap al cotxe llogat que o bé els espera o avisen per mòbil el conductor». L'informe explica que a la parada de l'Aerobús de la plaça d'Espanya, «hi opera un grup de quatre magribins ben vestits que surten corrent amb l'equipatge de mà dels que esperen aquest bus». «Busquen algú massa gran per perseguir-los i indefens per enfrontar-s'hi».

MÉS VIOLENTS

'MOROS' DEL MIRAMAR Un altre grup violent és la banda del Miramar, formada per un grup de magribins que s'han tornat «molt violents» i que utilitzen armes blanques.

MÉS RESISTENTS

BOSNIANES 'BUSCAFIRMES' Segons l'informe, «són les integrants del clan de meys edat, fingeixen sordmudesa i demanen diners i firmes per a diferents patologies». Altres vegades aprofiten la distracció dels turistes per robar-los. Han estat desmantellades diverses vegades, però sempre reapareixen.

ELS TRADICIONALS

'MOROS RONALDINHOS' I 'MOROS' DE LA BOQUERIA Els ronaldinhos actuen a la Rambla en grup. Són magribins. Un llança una pilota a les cames d'un turista i simula jugar amb ell. «Mentre la víctima es creu el joc, un còmplice li roba la cartera i fuig cap al Raval», comenta l'informe. A prop d'aquí actua la banda de la Boqueria. Són magribins i «el seu objectiu són telèfons mòbils (sobretot l'iPhone 4) que arrenquen de les mans de qui realitzi una trucada».

També es parla d'un grup de romaneses que ofereix clavells al passeig de Gràcia «com les que fa més anys que hi estan establertes». «A canvi d'un clavell solen quedar-se un bitllet de l'incaut que obre el moneder per pagar la flor», assenyala el text, que ressalta la mobilitat del grup: passeig de Gràcia, Sagrada Família, Barri Gòtic. Al passeig de Gràcia actuen dos grups més de carteristes: Els tres porquets, per ser aquests de complexió grossa, o Els quatre romanesos. «Solen intercanviar-se jaquetes i tenen físics semblants buscant confondre el denunciant en cas de detenció, no recomano encarar-se amb ells», diu l'informe.

LES PISPES

BOSNIANES AL HARD ROCK CAFÉ Famoses per pul·lular al voltant del Hard Rock Café, aquest grup de noies opera al conjunt de terrasses de la plaça de Catalunya i a les zones de pujada i baixada dels busos. «Utilitzen els membres joves del clan d'informadors», diu el text, que destaca que «no són agressives».

LES MÉS CAMALEÒNIQUES

BOSNIANES A LA SAGRADA FAMÍLIA L'informe explica que aquestes dones bosnianes «han millorat molt l'estètica». «Els seus tints de cabells no són tan dolents i a vegades costa diferenciar-les dels turistes; porten ulleres de sol i bosses d'imitació», assenyala el text, que alerta d'un truc: «Solen portar el plànol de Barcelona editat pel Corte Inglés, més gran que el del Bus Turístic» i que els tapa millor les mans. «No solen ser agressives», diu el document, que afegeix que un home del clan «va a veure-les per recollir el botí».
També es fan passar per turistes les romaneses que actuen «a les escales de l'Estadi Olímpic». «Van ben vestides, amb mapes, pregunten i a la mínima distracció, t'obren la motxilla i et roben». El text parla d'una banda de peruans que opera al parc Güell: «Simulen pinta d'orientals». La seva presa favorita són els japonesos.

ELS MÉS REFINATS

EXECUTIUS DE PRIMERA HORA Són sud-americans i espanyols que vestits «amb americana i corbata operen a les recepcions dels hotels». «Se situen a la cua de recepció i deixen el seu maletí a terra just al costat del client de l'hotel que fa el check out en aquell moment i que acostuma a portar equipatge de mà», que és el que intenten prendre-li aprofitant que està ocupat amb el recepcionista. En algunes ocasions, entren «al menjador d'esmorzars ja que coneixen les numeracions» d'habitacions i allà intenten robar maletes o mòbils.

ELS MÉS SOL·LÍCITS

L'AVI'CAGACOLOMS' I ELS 'PUNXA-RODES'. Així s'anomena a l'informe una de les modalitats dels cogoteros. Un home gran s'acosta per darrere a una persona, normalment un jubilat que acaba de treure diners del banc o un turista, i li fa una taca. Molt amable, l'avisa de la taca i l'ajuda a netejar-se, moment que aprofita per robar-li la cartera. Tot i que actuen per tot Barcelona, s'han tornat molt actius al parc Güell. En moltes ocasions, aquests lladres no són avis sinó gent jove.

L'objectiu dels punxa-rodes són els turistes que arriben en cotxe. Actuen en dues motos, en una hi va una persona i en l'altra, una parella. Quan la víctima no se n'adona, li punxen una roda del vehicle. Després s'ofereixen a ajudar-lo i mentre un parla amb la víctima, l'altre li roba el que pot per la finestreta del darrere o al maleter.

ELS MÉS CONEGUTS

ELS ROMANESOS DEL METRO DE PASSEIG DE GRÀCIA És una banda molt activa, l'augment de la pressió policial a la L-3, la seva favorita, els ha fet traslladar-se a la L-1. Tot i que solen robar aprofitant aglomeracions creades per ells mateixos a la pujada o baixada del vagó, han incorporat mètodes com el cop de cul: es col·loquen davant la víctima i de sobte tiren el cul enrere, amb què li donen un cop i el deixen sense respiració. Llavors li roben.

Solen anar en grups de quatre o sis persones. Segons explica l'informe, «són menors de 30 anys, treballen preferentment a la línia groga i a les escales que donen sortida al passeig de Gràcia (porten alguns tatuatges amb caràcters que intenten ser xinesos). Roben als motxillers o a tothom que creguin que és guiri». Poden arribar a encarar-se amb les víctimes a qui intenten robar, «de les quals es burlen al ser un grup de com a mínim quatre membres», explica el text, que afegeix: «El personal de seguretat del metro els ha fet fora diverses vegades, però tornen amb total impunitat». /Font

adroca

Developer