..... Inici | Ràdio | Recerca

Els universitaris, disposats a emigrar

by 4:34 0 comentaris

Set de cada deu estudiants marxarien a l'estranger...

Set de cada deu universitaris marxarien a un altre país si amb això obtinguessin una ocupació, i el 85 per cent estaria disposat a canviar de ciutat, segons el Segon Baròmetre Universitat-Societat
.
Els universitaris prefereixen per anar a treballar Europa i els Estats Units. Els segueixen, a força distància, Iberoamèrica i Àsia. Per països, a més dels Estats Units, els més desitjats són el Regne Unit, Alemanya, França i els països del nord d'Europa.

Tot i que l´opció de canviar de país se situa en el 70%, s'oposa a aquest trasllat gairebé un altre 30% dels estudiants. Els més disposats a viatjar continuen sent els universitaris de l'àrea d'Experimentals, amb el 95 per cent, i els d'Humanitats, amb un 87%.

L'estudi reflecteix també que les pàgines web ja s'han constituït com la principal font de recerca de feina, ja que la utilitza el 97% dels universitaris. Els amics i coneguts són, per al 93%, altres fonts de contactes preferencials per aconseguir un lloc de treball.

Les xarxes socials amb un 74%, les empreses de treball temporal 53,3%, i la premsa 44,8% , són les altres vies majoritàries. Més lluny se situen la mateixa Universitat, amb el 30%, i l'INEM, amb un 14,4%.

El Baròmetre revela que gairebé tres de cada deu universitaris combinen estudis i treball, i un altre 36,4% dels estudiants universitaris busca una ocupació que sigui compatible amb els seus estudis. Tampoc hi ha diferències entre la quantitat d'homes i dones que pretenen treballar i estudiar al mateix temps.

En concret, els que més disposats estan a combinar estudi i treball són els estudiants de Socials i Jurídiques 42,2%, i Humanitats 41,2%. En el costat contrari se situen els estudiants de les àrees de Salut 20% i Experimentals 24,4%, a causa, en ambdós casos, que han de dedicar molt de temps a pràctiques i laboratoris, cosa que els impedeix compatibilitzar, en la pràctica, estudi i treball.

La UGT ha batejat aquest col·lectiu com la generació JESP (Joves Emigrants Sobradament Preparats), i ha titllat de "preocupant" el fet que molts no vulguin tornar. Segons el portaveu nacional de Joves de la UGT, Daniel García, les causes que fan que els joves marxin són la precarietat laboral, l'alt índex d'atur juvenil i la poca capacitat d'emancipació que tenen. En aquest sentit, ha alertat que Espanya ja és un mercat exportador de mà d'obra qualificada.

Segons García, els joves tenen "diverses raons" per emigrar. La taxa d'atur juvenil se situa al 42%, i la majoria no pot trobar una feina digna al mercat de treball espanyol. De fet, segons dades de la OCDE, el 44% dels joves espanyols entre 25 i 29 anys té una ocupació per sota del seu nivell d'estudis.

A més, un 56% dels joves treballen sense contracte indefinit, cosa que segons García "no els permet tirar endavant un projecte de vida". Això es reflecteix en la taxa d'emancipació juvenil, que se situa actualment al 28,2% mentre que a finals del 2008 la taxa era del 33,7%.

Daniel García ha destacat que la reforma laboral "no ha servit per crear ocupació" i que a més no ha fet créixer la contractació indefinida. És per això que ha demanat la "retirada immediata" d'aquesta reforma. Des d'UGT també han demanat que s'aturin les retallades al sector sanitari i educatiu i que s'inverteixi més amb recerca.

Si finalment molts d'aquests joves acabessin marxant, García ha dit que a llarg termini Espanya hauria d'importar professionals provinents d'altres països.

adroca

Developer