..... Inici | Ràdio | Recerca

Comunitats Catalanes a l'Exteriors

by 2:15 0 comentaris

PSC, CiU, PPC, ERC i ICV-EUiA aposten a la comissió d'Afers Exteriors per garantir el funcionament adequat d'aquestes entitats.

La comissió parlamentària d'Afers Exteriors i de la Unió Europea ha aprovat per assentiment una proposta de resolució -presentada pel PSC i esmenada per CiU- per convocar 'en els propers mesos' el Consell de les Comunitats Catalanes a l'Exterior per tal d'analitzar la situació actual de les comunitats. Els representants de CiU, PSC, PPC, ERC i ICV-EUiA presents a la comissió han donat suport a la proposta, que implica que el Parlament de Catalunya insta el Govern a continuar promovent les comunitats i que els pressupostos del 2011 garanteixin el funcionament adequat d'aquestes comunitats. La convocatòria es farà en el proper període de sessions, que comença al setembre.

El PSC va presentar aquesta proposta de resolució davant la preocupació per la retallada 'd'un 41%' de les aportacions a les comunitats catalanes a l'exterior, tal com ha fet palès a la comissió el socialista Roberto Labandera. Les comunitats catalanes van enviar una carta als grups parlamentaris mostrant la seva inquietud per la situació pressupostària. De la seva banda, el diputat de CiU Josep Maria Llop ha reconegut: 'El cert és que no tenim el pressupost que voldríem i això ens ha forçat a disminuir una part del pressupost'. Llop ha esgrimit la necessitat de buscar mecanismes, com la descentralització, que permetin 'fer la mateixa feina amb menys recursos'. Tot i això, ha refermat el seu compromís amb la potenciació de les 118 entitats que representen Catalunya arreu del món. 'Esperem es que l'aprovació de la proposta provoqui que se superi aquesta paràlisi pel que fa a les comunitats catalanes a l'exterior per part del govern', ha assenyalat Pere Aragonès (ERC). Santi Rodríguez (PPC) i Salvador Milà (ICV-EUiA), de la seva banda, també han manifestat el seu suport a les entitats.

Concretament, la proposta de resolució aprova que el Parlament demani al Govern 'continuar promovent i potenciant les comunitats catalanes de l'exterior, tal com s'ha fet en les legislatures anteriors, com a instrument de difusió de la cultura i de la llengua catalanes, així com de projecció de les potencialitats econòmiques, educatives i socials del país; convocar en els propers mesos el Consell de les Comunitats Catalanes de l'Exterior per tal d'analitzar la situació actual de les comunitats i les polítiques a seguir pel seu impuls i foment; i fer les previsions econòmiques pertinents en el pressupost de l'any 2011 per tal que es garanteixi el funcionament adequat i la promoció de les comunitats catalanes de l'exterior.' /font

adroca

Developer