..... Inici | Ràdio | Recerca

Festival de Músiques Religioses i del Món (Girona)

by 13:48 0 comentaris
La programació anuncia per dimarts 28 la inauguració del XII Festival de Músiques Religioses i del Món, però avui diumenge tenim ja un parell de concerts que li fan de preludi. Un és el del cantant Miquel Gil, qui actuarà a la plaça de l'Església, i l'altre serà el del grup Ttukunak, format per dues germanes que toquen la txalaparta, a la plaça del Pavelló. Totes dues actuacions es fan a les 21 h.

Dimarts, la prestigiosa soprano Maria Bayo, acompanyada pels Cors de Girona, farà un recital basat en oracions musicadas de tots els temps, entre les quals destaquen l'Ave Maria' de Schubert i els de Bach i Gounod. El festival, que s'allargarà fins al 10 de juliol, acollirà també actuacions del músic cubà Pablo Milanès i de l'estrella del sitar Anoushka Shankar.

Milanés farà a Girona el seu únic concert a casa nostra, en el qual avançarà cançons del seu pròxim disc. L'actuació de Shankar també serà especial, perquè després d'inaugurar fa 12 anys la primera edició del festival, la seua actuació en les escales de la catedral oferirà una primícia mundial: el disc 'Flamenc Gypsy Journey', que explora l'origen del flamenc a l'Índia a través dels gitanos de Rajasthan.

En relació a la selecció dels concerts, el regidor de programació musical de l'Ajuntament de Girona, Ignasi Thió, ha remarcat que una de les coses que cal preservar és la 'personalitat pròpia' del certamen, per la qual cosa entre les actuacions hi ha set encàrrecs propis, quatre estrenes absolutes, i tres concerts únics al nostre país.

També hi ha dues coproduccions; l'actuació del cor Stile Antico (amb el Festival Internacional de Música i Dansa de Granada) i la de Divana, que posarà la música en directe a la pel·lícula 'Prem Sanyas', una obra mestra del cinema mut, gràcies a la col·laboració amb el Festival de Músiques Sagrades del Món de Fes.

Uri Caine farà a Girona un únic concert en homenatge al centenari de la mort de Gustav Mahler, i el violoncel·lista Lluís Claret en farà altre un dedicat a Pau Casals, al claustre de la catedral que anirà acompanyat de la projecció del vídeo 'El cant dels ocells', obra de Perejaume.

El festival també acollirà la primera actuació a les nostres terres del Ballet Reial de Cambodja, que en una de les activitats paral·leles els espectadors podran veure entre bambalines, mentre les ballarines es maquillen i es col·loquen l'espectacular vestuari.

A més, hi haurà la formació alemanya Cantus Cölln; el sextet flamenc Sacais Romí; el cor Música Reservata dirigit per Peter Philips; el virtuós organista de Notre-Dame de París, Olivier Latry; la violinista Rachel Podger, i el pianista Lluís Rodríguez Salvà, qui homenatjarà Franz Lizt en el 200 aniversari del seu naixement.

La part més festiva i popular la posarà Peret, i la intimista, el cantautor Roger Mas, qui presentarà l'espectacle 'Sota l'om', dissenyat en exlcusiva per al festival de Girona.


Més enllà de la programació musical, el festival també vol incidir en la reflexió estètica, amb unes activitats paral·leles que inclouen un mercat de cuines del món, un cicle de cinema religiós o un taller de 'te a la menta'.

Retalls en el pressupost

L'edició d'enguany del festival ha reduït un 5% el seu pressupost, que s'ha quedat en 377.000 euros. Amb tot, la contractació artística ha crescut un 2%, i això ha estatr possible perquè tota la retallada ha afectat la infraestructura tècnica.

D'altra banda, el director artístic del certman Víctor García de Gomar ha assegurat que s'han 'congelat' els preus de les entrades en algunes zones, i que suplirà la important absència de música catalana en la pròxima edició, quan se celebrarà centenari del naixement del compositor Xavier Montsalvatge.

adroca

Developer