..... Inici | Ràdio | Recerca

Catalunya antirumors

by 21:18 0 comentaris

Diferents iniciatives arreu del país pretenen combatre els tòpics més estesos contra la immigració, el principal argument de formacions com la xenòfoba Plataforma per Catalunya de Josep Anglada.

Les eleccions municipals del 22 de maig han propiciat l'aparició d'una notable quantitat d'iniciatives arreu del país per combatre els rumors més estesos sobre els immigrants, un dels principals arguments que branden formacions xenòfobes com la Plataforma per Catalunya (PxC) o el Partit Popular a Badalona. SOS Racisme és l'entitat pionera a Catalunya en promoure aquest tipus de campanyes antiracistes: a cada nova contesa electoral des del 2007, engega la iniciativa Mistos Electorals, que ara ha fet un salt qualitatiu amb tot un seguit de càpsules audiovisuals que contraresten els atacs a la convivència que es donen la campanya electoral.

'Mistos electorals' pretén ser una campanya que vetlla 'per la convivència, denunciant l'ús electoralista del fet migratori i els discursos i propostes xenòfobes per part dels candidats catalans', perquè 'ja tenim fets que mostren que de nou, en aquesta campanya electoral, la immigració es torna a utilitzar per buscar rèdits electorals i com a moneda de canvi entre els partits per fer demagògia electoral'.

SOS Racisme encén aquests mistos des de les eleccions municipals del 2007. També ho va fer a les espanyoles del 2008, a les europees del 2009 i a les nacionals de l'any passat, on ja va començar a utilitzar el vídeo com a suport per difondre el missatge.

Taca d'oli
En una línia similar s'emmarca la potent campanya de l'Ajuntament de Barcelona BCN Antirumors, amb tot un seguit de vídeos sobre els immigrants i l'aprenentatge del català i els immigrants i les beques menjador, per exemple. També enllaça vídeos publicats en cadenes de televisió, com aquesta peça de La Sexta en clau d'humor.


L'Estratègia per Combatre Rumors i Estereotips sobre Diversitat Cultural del consistori barceloní ha detectat els 12 rumors que es repeteixen amb més freqüència i que afecten de manera transversal a tota la població estrangera. La web els detalla i aporta tot de dades i reflexions que miren de contrarestar-los, basant-se en el Manual per combatre rumors i estereotips sobre diversitat cultural.

L'Ajuntament de Badalona també va posar en marxa el 17 de març la campanya per combatre tòpics i rumors entre la ciutadania Saps què m'han dit? Com podem respondre davant d'un rumor?, que pretén garantir el dret a una informació veraç que no malmeti les relacions entre les persones i preservar la convivència i la cohesió social a Badalona.

La campanya consisteix essencialment en la distribució d'uns fullets per tota la ciutat que incorporen dades objectives quantitatives i arguments qualitatius amb l’objectiu 'de reforçar la conscienciació ciutadana per tal d’aconseguir canviar l’opinió de qui els llegeix o els rep'. Per exemple, es desmenteixen rumors relacionats amb el destí de la majoria de beques de menjador de les escoles públiques o tòpics sobre l’horari dels comerços regentats per estrangers, entre altres.

En una línia similar s'inscriu la campanya iniciada a Igualada i la Conca d'Òdena per part d'Òmnium Cultural. En contraposició al lema angladista Primer els de casa, Òmnium-Anoia proclama Tots som de casa, una iniciativa que també consisteix en un fulletó que es distribueix a totes les llars. En aquest cas, però, són diferents agents de la societat civil local -empresaris, sindicats, directors d'escola, mossens...- els que combaten els tòpics més estesos sobre la qüestió.

Així mateix, el sindicat UGT també ha promogut la iniciativa Els 9 tòpics sobre immigració que cal desmentir amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial que se celebra cada 21 de març. Aquell dia de l'any 1960, la policia va obrir foc i va matar 69 persones en una manifestació pacífica contra les lleis de passes de l'apartheid que es realitzava en Sharpeville, Sud-Àfrica. /font

adroca

Developer