..... Inici | Ràdio | Recerca

Nens brasilers a Catalunya commemoren el Dia Nacional del Llibre Infantil de Brasil‏

by 23:17 0 comentaris
El dissabte 30 de d'abril, els nens brasilers que viuen a Catalunya tenen una cita al Centre Cívic Parc Sandaru. Els nens i els joves brasilers participaran en diferents activitats com a taller de disseny, contacontes, intercanvi de llibres, la literatura llatina, hispana i catalana. Un programa especial per a celebrar la Diada Nacional del Llibre infantil al Brasil.
L'activitat és gratuïta, de les 11: 30 fins a les 13:30 hores i per a facilitar l'organització d'aquest esdeveniment és important que els pares d'enviar un correu electrònic a brasileirinhos.bcn@gmail.com amb les següents dades: nom del nen i l'edat.

El projecte Brasileirinho compleix un any
El projecto Brasileirinhos, que té per objectiu ensenyar la llengua i la cultura de Brasil a fills de brasilers residents a Catalunya, acaba de celebrar el seu primer aniversari.
Es tracta d'una iniciativa pionera, fruit de l'esforç d'un grup de pares i mares que considera important que els seus fills coneguin el seu país d'origen.
“Sens dubte es tracta d'ensenyar l'idioma, però no només això”, explica Marina Dias, educadora del projecte i mare d'Artur, 3 anys. “També és important que el nen conegui la cultura dels seus pares per a desenvolupar una identitat positiva cap a si mateix i la seva història personal i pugui mantenir vincles amb la família que està allí.”
“Ensenyar portuguès als fills és una oportunitat que molts pares brasilers desaprofiten per falta d'informació”, diu Edilaine Aguiar, mare de Naroa, 3 anys, una de les brasileirinhas. Naroa parla castellà, català, portuguès i euskera, doncs el seu pare és de Bilbao. Molts creuen que si se'ls parla en portuguès els nens no aprendran castellà o català, una mica que cal desmitificar.
Activitats:
El projecte funciona principalment a través de trobades setmanals realitzats els dissabtes al matí a Barcelona. És el moment que nens i nenes de 2 a 5 anys es reuneixen per a realitzar activitats lúdiques en portuguès. Així, es diverteixen i a poc a poc augmenten el seu vocabulari, sentint-se més motivats a parlar portuguès.
De les trobades sorgeixen encara altres iniciatives, entre elles celebracions de natalicis, classes de música i participació en altres activitats relacionades amb la comunitat brasilera, com el carnaval infantil organitzat per l'Associació Amics de Brasil o la festa d'Amèrica Llatina dels Amics de la Unesco. Altre exemple: recentment, els Brasileirinhos van ser convidats a cantar cançons infantils brasileres en el festival Tradicionàrius, en Gràcia. Tot això es traduïx en suport i ajuda que la idea segueixi endavant, doncs fins a ara són les pròpies famílies les quals financen les activitats.
Perspectives futures:
Els Brasileirinhos volen ara formar altre grup: amb nens de 6 a 10 anys ja alfabetitzats en algun idioma. En aquest cas, l'objectiu principal és que aprenguin a llegir i escriure en portuguès, també de forma lúdica.
A més, el projecto Brasileirinhos conta, a través de donacions, amb una mini biblioteca amb llibres i altres materials multimèdia infantils brasilers per a fomentar la lectura i el contacte primerenc amb la llengua portuguesa escrita.
Com participar -hi:
És possible participar del projecte d'altres maneres. “Som conscients que no totes les famílies poden portar als seus nens a les trobades cada setmana”, diu Marina Dias, “per això també és possible participar de forma puntual”. “El més important és estar en contacte amb l'Associació de Pares i Mareso de Brasileirinhos i saber quin s'està organitzant”, explica Andreia Moroni, mare de Mateo, 4 anys, i Sofia, gairebé 2 anys, que rep els e-mails sobre les activitats.
També és possible participar de l'Associació de Pares i Mares de nens i nenes brasilers a Catalunya al Facebook. Per a això, és necessari contactar inicialment per e-mail.

Més informació concurs de dibux infantil
Projecte Brasileirinhos – Associació de Pares i Mares de Brasileirinhos a Catalunya:
Trobades setmanals els dissabtes, de 11:00h a 12:30h
A la BiblioMusiCineteca – C/ Vila i Vilà, 76 (Poble Sec)
Paral.lel, Barcelona.
E-mail: brasileirinhos.bcn@gmail.com
Marina Dias, educadora.

redacció

Developer