..... Inici | Ràdio | Recerca

El PP es queda sol demanant la prohibició del burca

by 20:21 0 comentaris
El PP s'ha quedat sol en la seva petició de prohibir l'ús del burca i el niqab. El grup parlamentari ha presentat aquest dimarts una proposta de resolució en comissió parlamentari que instava el Govern a recolzar els ajuntaments que estan prohibint l'ús d'aquests elements i a demanar al govern espanyol que realitzi les reformes legals necessàries per fer aquesta prohibició. La proposta ha estat rebutjada amb el vot en contra de CiU, PSC, ICV-EUiA i ERC i l'abstenció de C's. Tots els grups parlamentaris han acusat el PP d'utilitzar aquest debat amb fins electorals i, malgrat que tots han rebutjat l'ús d'aquests peces, han assegurat que és un tema que no s'ha de tractar en època electoral.

La proposta presentada pel PP defensava que una realitat com la de l'ús del burca i el niqab "no es pot ni s'ha d'amagar" i afegia que negar-se a participar d'aquest debat per prejudicis d'allò políticament correcte és "perillós i temerari". A més, argumentava que aquest és un debat que ja s'ha fet a molts altres països, que ja hi ha ajuntaments que han prohibit el seu ús i que el Senat també ha tractat el tema.

Així, la proposta demanava que el Parlament instés el Govern a donar suport als ajuntaments que reformin les ordenances municipals per prohibir l'ús de vestits o accessoris que cobreixin totalment la cara i que impedeixin la identificació, donar suport als municipis per a les tasques de mediació cultural, potenciar el diàleg amb els sectors més oberts de la comunitat musulmana, incloure l'ús d'aquestes peces en al Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista i sol•licitar al govern espanyol que faci les reformes legals necessàries per a prohibir el seu ús.

En el marc de la comissió de Benestar al Parlament, López ha explicat que la proposta planteja que hi ha valors als que la societat no pot renunciar, com la llibertat i la dignitat de les dones. Ha assegurat que tant el burca com el niqab són "gàbies que fan invisibles a les dones" i ha afegit que no és una qüestió religiosa, sinó cultural. López ha considerat necessari donar "un missatge clar" als nouvinguts perquè entenguin que a Catalunya no "es pot fer qualsevol cosa". A més, ha dit que cal dir no "al relativisme moral".

Ús electoralista

Tant CiU com PSC van presentar esmenes a la proposta, assegurant que estaven disposades a dialogar sobre el tema però fora de períodes electorals. El PP ha rebutjat totes dues esmenes. La diputada de CiU Anna Figueres ha acusat el PP d'impulsar una "utilització electoralista" de la immigració i ha recordat que el Parlament ja va debatre sobre aquesta qüestió en l'anterior legislatura. Ha assegurat que, "a diferència" de l'anterior Govern, l'actual ha mostrat la seva voluntat d'abordar el tema "decididament" però ha assegurat que això es farà des de "la responsabilitat i el consens parlamentari" i quan no hi hagi eleccions.

Des del PSC, Consol Prados s'ha mostrat en contra de l'ús d'aquestes elements però ha afegit que aquest debat "no és el més urgent" perquè no és una realitat visible cada dia als carrers de Catalunya. La diputada ha considerat que per a solucionar aquest problema s'ha d'anar a l'arrel del mateix. D'altra banda, ha mostrat la seva sorpresa pel fet que el PP presenti aquesta proposta només a Catalunya i no a les comunitats autònomes on governa el PP.

En aquesta crítica s'han unit els diputats d'ICV-EUiA, Jordi Miralles, i d'ERC, Pere Bosch. Miralles ha assegurat que l'ús del burca i el niqab és "molt excepcional" a la major part de Catalunya i ha recordat que la decisió de l'Ajuntament de Lleida de prohibir el seu ús es troba en suspensió cautelar per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). "Les vies són diàleg, mediació i consens", ha defensat el diputat. Bosch ha afirmat que durant l'anterior legislatura el PP no va presentar cap proposta de resolució sobre immigració i ha lligat el fet que ho faci ara amb la proximitat de les eleccions municipals. El diputat d'ERC s'ha mostrat "radicalment contrari" a l'ús del burca però ha dit que cal un debat "serè i fora del vici que representen unes eleccions". A més, ha assegurat que l'objectiu del PP presentant aquesta proposta és demostrar "qui és més dur en immigració", cosa que ha qualificat "d'hipocresia política". "M'estimo més renunciar a tenir vots però no jugar amb la convivència del país", ha asseverat.

Des de C's, Carmen de Rivera s'ha mostrat a favor de la regulació de l'ús del burca i el niqab però ha defensat que aquest ha de ser un tema que es legisli a nivell estatal. Ha proposat que s'abordi la qüestió a través de la llei sobre la llibertat religiosa i ha criticat també la proximitat amb les eleccions municipals. Els grups parlamentaris que formaven l'anterior govern (PSC, ERC e ICV-EUiA) també han defensat que tant la Llei d'acollida com el Pacte per a la immigració són els instruments que permeten treballar per ala integració dels immigrants i han recordat que el PP no va recolzar aquestes iniciatives.

El diputat del PP ha rebutjat que la proposta del seu grup parlamentari estigui relacionada amb les eleccions municipals i ha recordat que cada any es viuen uns comicis i que no per això s'han de deixar d'abordar temes. "És un tema que interessa als ciutadans i per això ho posem sobre la taula", ha defensat. A més, ha assegurat que qüestions com la llibertat i la dignitat de les dones "ni es pacten ni es dialoguen" perquè són irrenunciables. La diputada de C's ha demanat que es votés per separat el punt que instava a potenciar el diàleg amb els sectors més oberts i liberals de la comunitat musulmana, ja que en aquest hi han votat favorablement. La proposta però s'ha rebutjat per 14 vots en contra (CiU, PSC, ICV-EUiA i ERC), dos a favor (PP) i una abstenció (C's). Aquesta és la segona vegada que el debat sobre la prohibició del burca arriba al Parlament. La primera va ser a principis de juliol de l'any passat, quan el Parlament va rebutjar una moció del PP que instava el Govern a recolzar als ajuntaments que decideixin prohibir l'ús d'aquests elements. /Font

redacció

Developer