..... Inici | Ràdio | Recerca

Associacions d'immigrants criden a les urnes els seus compatriotes perquè ja entenen que el problema "és Espanya"

by 15:04 0 comentaris
Aquest diumenge, 10 d'abril, se celebrarà la consulta sobre la independència a Barcelona. La plataforma que l'organitza ja va demanar el vot dels col·lectius immigrants amb diferents actes. Diverses associacions han respost a la crida i ja han assegurat la participació dels compatriotes dels seus col·lectius. Des de l'organització s'han mostrat satisfets amb la participació d'aquestes associacions, i els van facilitar la tasca d'anar a votar posant punts de vots a fora de les mesquites. Molts d'aquests immigrants votaran per primera vegada a Catalunya, però les tres associacions consultades per ACN coincideixen que si surt un resultat favorable, aquest podrà ser un primer pas cap a la independència.

S'ha de votar que sí a la pròxima consulta sobre la independència que es farà a Barcelona. Aquesta va ser la decisió a que va arribar Javed Ilyes, president de l'Associació de Treballadors Pakistanesos de Catalunya, quan va parlar amb d'altres associacions de col·lectius d'immigrants. Ilyes creu que hi haurà força participació, i com comenta "les persones vinculades, o que ho han estat, amb qui hem parlat tots han dit que votaran pel sí, que es mouran per aquesta consulta". Ells viuen aquí i se senten catalans, "i participarem en qualsevol acció que serveixi per millorar la Catalunya, i si és independent pensem que serà millor". 

Javed Ilyes pensa en aquesta via com a una solució per a poder sortir abans de la crisi, i també per fer reduir les taxes de l'atur actuals. A més, "la cultura i les costums catalanes són diferents a les de la resta d'Espanya, i el problema ve quan els dos van junts". "Hi ha molta gent que lluita per canviar aquesta situació, nosaltres també perquè som catalans". Respecte al resultat, pensa que si surt el sí això significarà un primer pas cap a la independència, i que ajudaria a fer més fort aquest moviment.

Mohammed Ikbal, president de l'Associació "Centre Islàmic Camí per la Pau" es mostra més prudent i explica que des del centre musulmà s'ha animat als membres a participar, "que no es quedin a casa", tot i que especifica molt clarament que com a associació "no es poden posicionar a favor o contra de la consulta, ni aconsellar què han de votar els que ho facin", ja que això és un 'desig personal de cadascú'. Com comenta, no ha fet falta fer cap iniciativa per animar la gent a votar perquè els cartells i pamflets informatius estaven escrits en llengua urdú. Sobre la independència de Catalunya, pensa que "és una il·lusió de la nació catalana" però admet que "serà molt difícil que permetin que es 'trenqui un país de la Unió Europea". 

Ikbal parla de ser sensats, i "saber diferenciar la ficció, els desitjos i les il·lusions de la realitat". I la realitat actual és que és pràcticament impossible que Espanya deixi que Catalunya sigui lliure' ja que creu que podria crear un precedent. "Si això passa aquí, demà pot passar a França i demà passat potser a un altre lloc". Sobre el resultat no es pronuncia, encara que creu que si surt el sí, aquest resultat "tindrà legitimitat, perquè serà el que hauran decidit".

Per la seva banda, el president de la Federación de Entidades Latinoamericanas de Cataluña (Fedelatina), Javier Garcia, comenta que des de la seva associació s'ha pres "una decisió molt democràtica, que és impulsar la participació". Des del col·lectiu s'ha animat als membres a exercir el seu dret a vot, com "en cada oportunitat de participació democràtica que es presenta". Ells no poden dir què han de votar, però si animar-los perquè hi vagin. Creu que cadascú ha de valorar la importància que té aquesta consulta per a un mateix i votar segons la seva voluntat. "Però l'important és que la gent pugui decidir i dir la seva". Al igual que els altres, pensa que si surt un resultat afirmatiu serà perquè el poble així ho ha decidit, i afirma que "no tinc cap dubte que si així ho decideixen els catalans, Catalunya acabarà sent independent". /Font

redacció

Developer