..... Inici | Ràdio | Recerca

Espanya torna a ser el sisè exportador d'armes mundial

by 11:46 0 comentaris
En l'Informe de comerç d'armes que cada any realitza el Centre Delàs d'Estudis per la Pau (Justícia i Pau), de la investigadora Tica Font, es recullen les dades de les exportacions de l'Estat Espanyol fins l'any 2009, les quals han estat un 44% superiors a l'any 2008 i un 871% més que l'any 2000, la qual cosa situa Espanya en la sisena posició del rànquing mundial d'exportadors d'armes. Les aeronaus militars són el principal material exportat, amb un 32% del total, seguit de vaixells de guerra, amb un 30%. 
 
L'Informe denuncia que, malgrat siguin en petites quantitats, es continuen exportant armes a països en conflicte, especialment a tots els països del nord d'Àfrica i el Proper Orient, com també a països en un context de tensió i fins i tot a països que dediquen més recursos a despesa militar que al desenvolupament humà.

L'Informe també posa de manifest el secretisme en el comerç d'armers: "la transparència informativa continua sent deficient i insuficient. El govern sotmet aquestes exportacions a la llei de secrets oficials i no informa de les armes que s'han exportat a cada país. Les actes de les reunions on es prenen les decisions per autoritzar o no les exportacions a un determinat país són secretes, malgrat que la llei de secrets oficials només permet classificar la informació quan el coneixement públic d'aquesta pot posar en risc o malmetre la seguretat de l'Estat espanyol. Sense transparència informativa, no es pot exercir un control sobre la política exportadora de material militar." /Font

redacció

Developer