..... Inici | Ràdio | Recerca

El nombre de desplaçats interns puja fins als 27,5 milions arreu del món

by 11:41 0 comentaris
És la xifra més alta des de 1994 · Al continent africà n’hi ha menys que abans, però a Amèrica i Àsia ara en són més.

Els conflictes i les violències arreu del món van fer que el 2010 hi hagués 27,5 milions de desplaçats interns (persones que han fugit de casa seva però s’han quedat dins de les seves fronteres estatals) en tot el planeta. Són dades de l’informe més recent del Centre de Supervisió de Desplaçament Intern, una agència especialitzada del Consell Noruec per als Refugiats. Aquests 27,5 milions marquen la xifra més alta des de 1994.

L’àrea del món on més desplaçats interns hi ha és Àfrica, amb 11,1 milions. Això és mig milió de persones menys que l’any 2009. El descens global al continent africà, però, es veu llastat per les pujades a Amèrica, que passa dels 5 milions de 2009 als 5,4 de l’any passat i pel sud i sud-est d’Àsia, on la xifra s’incrementa de 4,3 milions a 4,6.

Estats amb més d’un milió de desplaçats interns
   
Estat   Desplaçats interns
Sudan    de 4,5 a 5,2 milions
Colòmbia    de 3,6 a 5,2 milions
Iraq    2,8 milions
Rep. Democràtica del Congo    1,7 milions
Somàlia    1,5 milions

Víctimes entre les víctimes

En la presentació de l’informe anual, la secretària general del Consell Noruec per als Refugiats, Elisabeth Rasmusson, va assegurar que un dels problemes per poder accedir a les poblacions desplaçades i ajudar-les era «la reafirmació estatal de la sobirania» per part d’alguns països. Rasmusson també va recordar que en aquests moments hi ha conflictes, com el de la Costa d’Ivori, que estan contribuint a incrementar encara més aquestes xifres.

D’altra banda, el Centre de Supervisió també alerta que «les persones dels grups minoritaris» van estar més exposades que les que no n’eren a quedar desplaçades als conflictes durant 2010. «Com a membres de minories», diu el Centre, aquestes persones «tenen menys accés al suport i a la protecció formals i informals». L’entitat recorda que va haver-hi «molts grups indígenes i de pastors» que van ser desplaçats l’any passat i que «l’impacte del seu desplaçament va ser desproporcionadament sever» a causa de la seva «particularment forta vinculació a les seves terres».

Un altre dels escenaris que molts desplaçats van haver de patir va ser el patiment de diverses violències, entre les quals «violència sexual, segrestos, reubicacions forçades i arrestos arbitraris». Encara més, «en molts casos», els desplaçats que van tornar a les «seves àrees d’origen van veure que encara s’enfrontaven a amenaces a la seva seguretat física, cosa que els va forçar a fugir de nou». /font

adroca

Developer