..... Inici | Ràdio | Recerca

El Congrés espanyol torna a debatre avui si permet parlar en català

by 12:05 0 comentaris
El Congrés dels Diputats debatrà aquest dimarts la possibilitat de reformar el seu reglament per garantir "com més aviat" possible l'ús del català, el basc i el gallec, tal com reivindica una proposició de llei promoguda per ERC i que també porta la signatura dels nacionalistes de CiU, PNB i BNG, així com d'IU- ICV i de Nafarroa-Bai. Amb aquesta proposta es persegueix modificar l'article 6 del Reglament de la Cambra Baixa per permetre als diputats gallecs, catalans i bascos utilitzar qualsevol de les llengües oficials en la seva activitat parlamentària.

Així mateix, el text impulsat per Esquerra també advoca perquè els ciutadans i les institucions puguin utilitzar qualsevol de les llengües que tinguin caràcter oficial a l'Estat en els documents que s'adrecin al Congrés. L'abril de l'any passat, els republicans ja van convidar a les altres formacions del Congrés a subscriure una iniciativa semblant que no va arribar a registrar-se. Ara, una vegada perfeccionada, ha obtingut el suport del diversos forces de l'arc parlamentari.

PP, UPiD i UPN en contra

La iniciativa es debatrà i votarà aquest dimarts però no es preveu que la seva tramitació rebi el suport del PP, Unió, Progrés i Democràcia (UPyD) i Unió del Poble Navarrès (UPN). Tampoc comptarà amb el suport del PSOE, ja que el portaveu al Congrés, José Antonio Alonso, ha defensat que l'única llengua que s'ha de parlar a la Cambra és el castellà. Des d'ERC esperen un canvi de criteri en el PSOE tenint en compte que els socialistes van permetre al Senat l'ús del català, el gallec i el basc argumentant llavors que la seva utilització en la cambra alta té sentit perquè es tracta d'un òrgan legislatiu de caràcter territorial.

En virtut d'aquesta reforma del Reglament de la Cambra Alta, que va comptar amb el suport de tots els grups, excepte PP i UPN, els senadors poden utilitzar totes les llengües oficials de l'Estat en els plens a partir d'aquest any, encara que només en el debat de les mocions i no en les sessions de control al govern espanyol o el debat d'iniciatives legislatives. /Font

redacció

Developer