..... Inici | Ràdio | Recerca

El Congrés espanyol tanca la porta definitivament a l'ús del català

by 14:56 0 comentaris
El Congrés espanyol ha tancat definitivament la porta a l'ús del català. La cambra espanyola ha tombat aquest dimarts la proposta de modificació del Reglament del Congrés presentada per diputats d'ERC, CiU, PNB, BNG, IU i Nafarroa Bai que advocava per l'ús de les llengües cooficials de l'estat en les sessions plenàries i en els escrits. Tal com ja va avançar directe!cat, PP i PSOE han decidit vetar la proposta amb el seu vot en contra després que diversos diputats presentessin la iniciativa en català i euskera, fet que ha suposat un dur retret per part del president de la cambra José Bono, que ha volgut remarcar que al Congrés s'ha de 'parlar castellà' alhora que ha defensat la seva no intervenció en els parlaments dels diputats d'ERC i PNB, per demostrar que no es coarta la llibertat. No obstant, aquest fet ha indignat diversos diputats presents a la sala, en especial al popular Ricardo Tarno, que al veure que Aitor Esteban canviava el castellà per l'euskera s'ha dirigit a Bono al crit de 'és intolerable, president, això és intolerable'. Per la seva banda, el republicà Joan Tardà ha qualificat l'actitud de Bono d''esperpèntica' i ha lamentat l'immobilisme del PSOE, que 'ni tan sols ha acceptat el pas a projecte de la proposta presentada'.


Tarda moguda al Congrés de diputats espanyol, que s'ha submergit altre cop en el debat sobre l'ús de les llengües cooficials a la cambra. La presentació de la proposta de modificació del Reglament de la institució presentada per les forces sobiranistes ha estat tombada pels dos partits majoritaris, PP i PSOE, juntament amb UPyD, després d'agres discussions entorn a la llengua utilitzada per diversos diputats. Concretament han estat el representant d'ERC Joan Tardà i el del PNB, Aitor Esteban els que han utilitzat en diversos moments de les seves intervencions el català i l'euskera respectivament, fet que ha encès els ànims de la bancada popular i, en especial, els del diputat Ricardo Tarno, que s'ha aixecat del seu escó per alertar a crits a José Bono que l'actitud d'Esteban era 'intolerable'. El president de la cambra ha asserenat al diputat, però no s'ha estat de dir-hi la seva tan bon punt el polític basc ha acabat la seva intervenció.

Així, el president socialista ha justificat que no tallés el discurs d'Esteban en euskera per demostrar que al Congrés no es coarta la llibertat i que, 'som molts als que no ens molesta sentir-lo parlar en el seu idioma'. Bono, mostrant-se condescendent, ha assegurat també que mentre escoltava parlar al diputat del PNB pensava en el que la Constitució espanyola diu sobre 'el respecte que hem de tenir per les llengües diferents del castellà'. No obstant, el socialista ha advertit que 'els qui fem les lleis hem de saber que hi ha molts ciutadans que no els agraden les lleis que fem i que malgrat això les compleixen, com la del tabac'.

ERC fa 'demagògia amb les llengües d'Espanya' segons Bono

Després de la intervenció del diputat del PNB i de Montse Surroca de CiU, que ha utilitzat el castellà com a única llengua per fer el discurs, ha estat el torn del republicà Joan Tardà, que després d'iniciar la seva intervenció en castellà s'ha passat al català. Al finalitzar el parlament, Tardà ha vist com José Bono ha tornat a intervenir per deixar clar que la seva no intervenció quan ha canviat d'idioma ha estat per demostrar 'qui fa demagògia amb les llengües d'Espanya' i per 'evitar que els mitjans titulin que el Congrés prohibeix la llibertat'. Bono, ha apel·lat també la intel·ligència del polític d'ERC al voler fer-li entendre que, parlant en català, el seu discurs 'és menys comprensible' que en castellà.

Tardà titlla l'actitud de Bono d''esperpèntica'

El diputat republicà ha declarat a directe!cat que amb aquesta decisió del Congrés es tira per terra sis anys de treball per la unitat de les forces sobiranistes de la cambra, alhora que ha lamentat l'immobilisme mostrat pel PSOE, que 'ni tan sols ha acceptat el pas a projecte de la proposta presentada'. Tardà també ha qualificat l'actitud de José Bono d''esperpèntica' i l'ha acusat d'entrar en contradicció, degut a que el president de la cambra ha qualificat d''il·legal' l'ús del català i l'euskera. En aquest punt, Tardà s'ha preguntat quin és el motiu pel qual el català està fora de la llei al Congrés, però no al Senat.

La proposta de modificació del Reglament de la cambra espanyola presentada - i no acceptada- aquest dimarts, pretenia, segons el republicà, assolir 'una plena normalització de la llengua catalana' i d'incrementar 'el seu prestigi social'. El republicà assegurava també el passat diumenge al seu bloc, que l'acceptació de l'ús del català al Congrés reforçaria les ànsies de reconeixement de la llengua de Catalunya a les institucions europees. /Font

redacció

Developer