..... Inici | Ràdio | Recerca

'Som a Ítaca' entrevista a W. Fialho: És el capoeira una nova eina d'integració sociocultural?

by 15:00 0 comentaris

Al programa de Som Ràdio 'Som a Ítaca', aquest dissabte al vespre, parlarem de l’aportació de la Capoeira a Catalunya com a eina d'integració social dels immigrants, de com millora la relació entre els grups de joves de diferents països, de la globalització de l’esport i dels contextos culturals.

L'afició per la capoeira augmenta a Catalunya, com ho demostra el fet que s'acaba d'organitzar la primera Copa Catalunya, que pot ser l'embrió d'una futura federació. Aquesta barreja d'art marcial, d'acrobàcia, de ball, de música o de cant, s'ha convertit en una forma d'integració a través de l'esport i dels nombrosos grups que s'han creat per aprendre'n.
Fa tres anys el Consell de Cultura de l’ Institut de Patrimoni Històric i Artístic del Brasil va acceptar per unanimitat la sol·licitud de registre Capoeira com a patrimoni cultural brasiler, realitzat pel Ministeri de Cultura.

És la culminació d'un argument. La pràctica va ser durant molts anys, considerat un delicte en el Codi Penal. Els registres més antics provenen del segle XVIII: era practicat pels esclaus, especialment els que venien d’Angola. L'esport i la dansa era considerada un delicte fins al final dels anys trenta. Només a partir d'aquí va començar a pujar la fama - ara està present en 150 països. La Capoeira s'ha convertit en un dels 14 el patrimoni cultural del Brasil, juntament amb el frevo, la samba i l'ofici de les “Baianas do acarajé”, entre altres. "Si avui es legitima com una manifestació dels principals símbols de la cultura brasilera, va ser un gran sacrifici, especialment la gent gran," va dir l’ historiador Frede Abreu.

A la pràctica, l'elevació de la Capoeira com a patrimoni cultural ofereix, a més del reconeixement com un bé cultural, la creació d'un pla de jubilació especial per als "vells mestres".

*Wladmyr Fialho va néixer el 1971 a la ciutat de Salvador - Bahia, va viure des de molt petit a Rio de Janeiro. Es va llicenciar en Educació Física a la Universitat Federal de Rio de Janeiro.
És professor del Centre Cultural Senzala de Capoeira de Rio de Janeiro, ensenya Capoeira a Barcelona des d'octubre de 2001 i ha organitzat quatre esdeveniments de Capoeira.

redacció

Developer