..... Inici | Ràdio | Recerca

"Barris en Solfa" per transmetre valors entre els joves del sud de Badalona

by 11:27 0 comentaris
El programa utilitza la música com a element bàsic per la cohesió social

El Consorci Badalona Sud compta aquest curs amb un nou programa ideat per ajudar a incloure socialment joves i nens d’aquesta zona de la ciutat a través de la música. "Barris en Solfa" és el nom d’aquest projecte que compta amb el cofinançament de l’Obra Social "la Caixa" i la col•laboració dels centres educatius i entitats del territori com l’Ateneu Sant Roc, la Formiga o la Fundació Carles Blanch. Al llarg d’aquest 2010- 2011 aquests nens i joves aprendran sobre música i la naturalesa dels instruments i els ensenyaran com construir-ne. L’objectiu, a final de curs, és disposar d’una Orquestra Infantil i Juvenil a Badalona Sud que serveixi de model socioeducatiu per la inclusió social i per aprofundir en el diàleg multicultural.

Els 40 nens i joves que participen al projecte "Barris en Solfa" es distribueixen en dos grups i es reuneixen dos cops per setmana a l'Ateneu de Sant Roc per practicar i crear música. Tots els dirigits per Pablo Pérsico, el director d'aquest programa musical i de cohesió social.



La música esdevé l’element bàsic que uneix els quaranta nens i joves, entre 9 i 18 anys, que participen al projecte "Barris en Solfa". Tots ells procedeixen de diferents centres educatius de la ciutat, derivats de les mateixes escoles o bé d’entitats o dels serveis socials que ho hagin sol•licitat. A partir d’aquest grup el programa preveu atreure la seva atenció a través de la música. El gerent del Consorci Badalona Sud, Miquel Dosta,ha assegurat que la música s’utilitza "com a vehicle per transmetre una formació en valors de convivència i cohesió social".

Pel director del programa "Barris en Solfa", Pablo Pérsico, en tot aquest procés d’aprenentatge, el fet que els joves provinguin de cultures i procedències diferents fa que la música sigui suficient motivació per treballar en grup i crear un projecte comú que té dues vessants. L’una basada en "unir i integrar", mentre que l’altra se centra en el desenvolupament de la persona, no només en el seu desenvolupament social, a través de la música, ha explicat Pérsico. Per això ha explicat que "la música és capaç, en el seu treball diari i en l’aprenentatge d’un instrument, de veure com un nen adquireix capacitats". Els alumnes que aquest any formen part de "Barris en Solfa" parlen bé del programa, però també del seu director i han assegurat que el tarannà de Pérsico els ajuda a aprendre a tocar els instruments amb tranquil•litat.

La majoria dels participants s’han apuntat al projecte per que els agrada la música i expliquen que estan molt contents amb l’experiència. Una vivència personal i en grup, amb els seus companys, però que han fet extensiva després de tocar en un escenari amb públic. De moment ja han tocat en un concert al teatre municipal Blas Infante, però de cara a l’estiu ja tenen previst fer-ho a l’Auditori de Barcelona. La gira no acaba aquí, encara tindran una altra oportunitat de mostrar què han après en un altre recital a Badalona, però obert a tota la ciutadania./font

adroca

Developer