..... Inici | Ràdio | Recerca

La Cambra de Comerç Alemanya anima els joves catalans a anar a treballar al seu país

by 22:17 0 comentaris
Els promet bons sous, formació i estabilitat.El nou director gerent de la Cambra de Comerç Alemanya per a l'Estat, Walther von Plettenberg, anima els joves catalans a desplaçar-se al seu país a treballar i formar-se. Les empreses alemanyes necessiten 600.000 treballadors qualificats i 100.000 llocs de treball estan reservats als joves. La taxa d'atur juvenil a Alemanya és del 8,6%, mentre que a l'Estat espanyol és del 42,8%. En una entrevista a l'ACN, Plettenberg recorda que el nivell de formació dels estudiants universitaris catalans és 'bo' i afirma que els joves que optin per anar a treballar al seu país trobaran bons sous, formació i estabilitat.

"Alemanya pateix un problema seriós de manca de treballadors" en un context de creixement econòmic "pronunciat" que ha "explotat" abans del que estava previst. Aquesta és la preocupació actual de la primera economia europea, que segons Plettenberg perd 100.000 treballadors l'any a causa de l'envelliment, l'emigració i el baix índex de naixements. "Comença a faltar personal que hem de cobrir d'alguna manera", afirma, i per tant cal recórrer a la mà d'obra estrangera sempre que estigui qualificada.

La demanda és general, però segons Von Plettenberg es més destacada pel que fa a metges, enginyers, docents, personal d'hosteleria i especialistes tècnics (com per exemple soldadors i torners). No obstant això, les empreses demanen als joves que es desplacin al seu país que tinguin coneixements d'alemany. "No dic que sigui el batxillerat en alemany, però sí un nivell intermig-baix, i convido a qualsevol jove a posar-se les piles i aprendre'n una mica perquè és ple d'escoles d'idiomes i tampoc és tan complicat", diu.

A canvi, promet que els joves trobaran bons sous, formació i estabilitat. No hi ha lloc per al concepte "mileurista" lligat a la inestabilitat, explica, perquè les empreses contracten joves amb la intenció de formar-los durant dos o tres anys, i transcorregut aquest període "fan l'impossible" per quedar-se'ls. "No és normal que la gent marxi al cap de dos anys", assegura.

Plettenberg afirma que el nivell de formació dels estudiants universitaris a l'Estat és "bo" i destaca en alguns casos com en la informàtica i enginyers, mentre que la Formació Professional "és insuficient" i pateix problemes per la manca de coneixements pràctics.

El director gerent de la Cambra de Comerç Alemanya també ha analitzat per a l'ACN la situació de les inversions alemanyes a Catalunya, on hi ha instal·lades el 40% de les empreses amb seu a l'Estat. Segons Plettenberg, Catalunya ha estat tradicionalment un focus important d'inversions però ha perdut pes en favor de Madrid a mesura que les empreses industrials han anat desplaçant-se a Europa de l'est i Àsia i han estat substituïdes per les de serveis, que prefereixen Madrid per la seva localització geogràfica. "Les noves empreses dedicades al comerç i els serveis tendeixen a instal·lar-se a altres regions", diu.

La Cambra de Comerç Alemanya disposa d'oficina a Catalunya, on operen 390 empreses alemanyes (lluny de les 279 que han fixat la seva seu estatal a Madrid). Recentment ha editat un estudi de l'any 2010 que recull les opinions d'empreses alemanyes instal·lades arreu de l'Estat que tenen un total de 79.895 treballadors i que emeten les seves valoracions sobre el clima econòmic i polític de l'Estat.

Les empreses suspenen -per ordre de pitjor nota a millor- l'eficiència de l'administració pública; la predisposició de pagament; el dret laboral; les tendències d'autonomia; les subvencions a les empreses; els costos energètics; els costos salarials i la fiscalitat. Aproven -també de pitjor a millor nota- l'estabilitat política; l'accés a les tecnologies; la presència d'empreses qualificades al sector; la presència de proveïdors qualificats; les infraestructures i les condicions de vida per als directius estrangers.

Plettenberg creu que les eleccions catalanes han permès fer un punt i apart en la situació dels comptes del govern català i recorda que l'estat de les arques de les administracions territorials és important per als inversors. "Crec que el nou Govern està en això" i que "cal tornar a sanejar les finances ràpidament i donar la impressió que Catalunya és solvent, té una liquiditat completa, i que cap empresa que va allà estarà en un entorn de problemes de solvència", assegura./Font

redacció

Developer