..... Inici | Ràdio | Recerca

Excel·lent paper del cinema català als premis Goya

by 0:24 0 comentaris
El film d'Agustí Villaronga 'Pa negre' ja porta cinc premis Goya. Ell mateix director ha guanya el premi al millor guió adaptat, però també han recollit premis Laia Marull (actriu de repartiment), Marina Comes (millor actriu revelació) i Ana Alvargonzález (direcció artística). La direcció de fotografia també ha estat recompensada. 'También la lluvia' porta tres premis, i 'Lope' i 'Buried', dos. En millor documental, ha guanyat el film de Carles Bosch 'Bicicleta, cullera, poma'.

Pa negre està sent per ara la gran triomfadora dels Goya, amb cinc premis. El documental de Carles Bosch sobre el president Pasqual Maragall 'Bicicleta, cullera, poma', ha guanyat el Goya al millor documental. El film d'Iciar Bollaín ha guanyat els Goya al millor actor de repartiment i a la millor música original. 'Buried' s'ha emportat el premi al millor so i al millor guió original, un dels més importants de la gala. I Javier Bardem és el millor actor de l'any pel seu paper a Biutiful, rodada a Barcelona.

Karra Elejalde ha guanyat el premi al millor actor de repartiment i el veneral Alberto Iglesias, el de millor música original. Una cançó de Jorge Drexler s'ha emportat el Goya en la seva categoria. En la seva intervenció, Drexler li ha dedicat una cançoneta als que llençaven ous fora del Teatre Real de Madrid. Buried està fent un bon paper, sobretot amb el premi al millor guió, i, com era d'esperar, l'excel·lent Bicicleta, cullera, poma, és el millor documental de l'any. Marina Comas (Pa Negre) és l'actriu revelació de l'any.
El president de l'Acadèmia espanyola del Cine, Álex de la Iglesia, s'ha acomiadat del seu càrrec demanant unitat i defensant que Internet "no és el futur, és el present".

També ha deixat clar que hi ha molta gent que no va al cinema perquè prefereixen estar davant l'ordinador. I aquests també són el seu públic. Aquesta nit com a favorites per endur-se l'estatueta, la pel·lícula d'Álex de la Iglesia, Balada triste de trompeta i Pa Negre d'Agustí Villaronga, que opten a quinze i catorze premis, respectivament. L'altre film que pot rivalitzar amb aquestes dos cintes és el de la vicepresidenta de la Institució, Icíar Bollaín, También la lluvia, amb tretze candidatures. L'Acadèmia de Cinema espanyol va seleccionar la pel·lícula per competir als Oscar, però Hollywood la va deixar fora de la final i, finalment, no és una de les candidates a la millor pel·lícula de parla no anglesa. El quart, pel que fa a nombre de candidatures, és Buried de Rodrigo Cortés.

Aquesta nit també es retrà un homenatge a un gran cineasta espanyol, el director de l'imprescindible i càustica El verdugo, Luís García Berlanga, desaparegut recentment. També, en motiu de l'aniversari, es mostrarà un muntatge que recorrerà els 25 anys d'història dels premis. Entre els convidats, hi haurà el director francès Jacques Audiard ( Un profeta), l'arquitecte anglès, Norman Foster, i l'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall. Foster i Maragall són protagonistes de dos documentals: ´Cuánto pesa su edificio señor Foster?' i Bicicleta, cullera i poma.

La cerimònia es celebrarà al Teatro Real de Madrid, que disposa de 1750 butaques. A fora hi haurà una pantalla exterior i una llarguíssima estora vermella de 2.000 metres. Presidint la plaça d'Orient un espectacular Goya de set metres d'alçada. Mentre arribaven els artistes, centenars de persones han protestat contra la llei Sinde./Font

redacció

Developer