..... Inici | Ràdio | Recerca

Calendari d’activitats Casa Amèrica Catalunya / febrer 2011

by 19:44 0 comentaris
Dilluns 21 / Casa Amèrica Catalunya 

- Cicle de cinema ‘Dosis mínimes’ > ‘Sumas y restas’/ 19:30h
(Víctor Gaviria, Colòmbia, 2002, 100’)

El realitzador i escriptor colombià Víctor Gaviria, autor de la dramàtica i inoblidable La vendedora de rosas, va tornar als carrers del seu Medellín natal per explicar a Sumas y restas el món del narcotràfic des del dia a dia i la pèrdua de valors d’una bona part de la societat colombiana, submergida en la fascinació que produeixen els diners fàcils sense importar la seva procedència, la violència o la injustícia que generen.


Gaviria descriu la vida dels traficants de poca roba, aquells que, vint anys enrere, començaren a guanyar bitllets fàcils per haver perdut els escrúpols i els principis, per mirar cap a l’altra banda quan les coses es complicaven i la violència emergia a causa dels seus actes, que ells empetitien. Eren només un més, un entre tanta i tanta gent ficada en aquesta enorme teranyina.

Lloc: Casa Amèrica Catalunya. c/ Còrsega, 299. Barcelona
Entrada lliure


Dimarts 22
- Literatura > Xerrades amb escriptors llatinoamericans:
Héctor Abad Faciolince
20:00h

L’autor i periodista colombià Héctor Abad Faciolince torna a Barcelona per reflexionar sobre l’ofici d’escriptor i l’èxit assolit pel seu darrer llibre El olvido que seremos, amb el que va aconseguir al 2010 el premi Casa de América Latina de Portugal com millor obra llatinoamericana, i amb la que va obtenir el reconeixement no només al seu país, sinó a tot el continent i també a Espanya.

Considerat com un dels escriptors llatinoamericans més representatius d’avui dia, Abad Faciolince és també avui columnista del diari El Espectador de Colòmbia i col·laborador de la revista El Malpensante, entre altres publicacions.

Lloc: Casa Amèrica Catalunya. c/ Còrsega, 299. Barcelona
Entrada lliure

Dimecres 23
- Cinema > ‘Pecados de mi padre’ , documental sobre
Pablo Escobar
19:30h

Pecados de mi padre (Nicolás Entel .Documental. Argentina/Colombia, 2009, 94’)

Pecados de mi padre és una coproducció d’Argentina i Colòmbia sobre la vida del narcotraficant Pablo Escobar Gaviria, que té com protagonista principal al seu fill, avui conegut com Juan Sebastián Marroquín Santos, batejat Juan Pablo, i resident a Buenos Aires, qui, des del seu exili, demana perdó a les víctimes del seu pare en aquest estremidor documental.

La història filmada es centra, d’una banda, en la vida del ja mitificat narco assassinat el 1993 a Medellín, i de l’altra, la seva família, dona, fill i filla. Juan Sebastián, que ara ja té més de 30 anys, passa revista en el film a la “llarga llista de pecats del seu pare, el cap del càrtel de Medellín”.

El fill pacifista es recolza en el formidable arxiu familiar per reconstruir la imatge del pare terrorista amb vídeos en la gran casa que Escobar va fer construir, enregistraments en els que canta òpera o llegeix ‘Els tres porquets’ als seus fillets.

Un dels moments més commovedors de la pel·lícula succeeix quan els fills del ministre Rodrigo Lara Bonilla i del candidat a president Luis Carlos Galán llegeixen la carta que Juan Pablo/Sebastián els hi va enviar per demanar-los perdó per l’assassinat dels seus pares.

Lloc: Casa Amèrica Catalunya. c/ Còrsega, 299. Barcelona
Entrada lliure
Aforament limitat

Dijous 24
- Debat > Drogues: Combat en punt mort?
19:30h

També en el decurs del 2011, Casa Amèrica Catalunya organitzarà diversos debats amb l’objectiu d’analitzar les estratègies iniciades per a combatre el negoci de les drogues. Aquest cicle portarà per epígraf genèric “Drogues: Combat en punt mort?”.

Intel·lectuals, magistrats, polítics en actiu, expresidents, psiquiatres i periodistes, entre d’altres, intervindran en aquest cicle anual.

Per iniciar aquest cicle de debats, ho farem amb el titulat “Cercle viciós: Drogues, violència, desenvolupament”, taula de reflexió que comptarà amb la participació d’Héctor Abad Faciolince, escriptor i columnista de premsa colombià; Araceli Manjón-Cabeza, professora titular de Dret Penal de la Universidad Complutense de Madrid i ex directora general del Plan Nacional sobre Drogas; i Alma Guillermoprieto, intel·lectual mexicana especialista en temes de corrupció vinculats amb el narcotràfic.

Activitat organitzada i realitzada en col·laboració amb CIDOB.
Lloc: Casa Amèrica Catalunya. c/ Còrsega, 299. Barcelona
Entrada lliure

Mes de febrer
- Exposició fotogràfica ‘La Festa de la Colla’
Seu Casa Amèrica Catalunya (c/ Còrsega 299, entresòl)

Cada 8 de desembre, la vila cubana de Matanzas celebra la romeria anual a l’ermita de Montserrate com a record cap al llegat històric que deixaren els immigrants catalans a l’illa caribenya. Carreguen un pa de quatre metres acabat de coure, mengen pa amb tomàquet i recorden l’herència d’aquells pioners en una litúrgia sense comparació al món i desconeguda a la pròpia Catalunya. Els fotògrafs Humberto Mayol i Raúl Cañibano ho han recollit de manera excel·lent i amb un fort accent humà al’exposició fotogràfica ‘La Festa de la Colla’.

.

Developer