..... Inici | Ràdio | Recerca

Missatge d’Unitat contra el feixisme i el racisme als mitjans de comunicació

by 9:35 0 comentaris
Unitat contra el feixisme i el racisme dirigeix aquest missatge als mitjans de comunicació per aclarir la nostra postura respecte a la presència mediàtica de partits feixistes i per explicar per què no participarem en debats,  tertúlies, taules rodones, etc. amb representants d'aquests grups.

Unitat contra el feixisme i el racisme (UCFR) és un nou moviment unitari contra l'extrema dreta i les seves idees. Hi estan adherides un centenar llarg d'entitats —incloent-hi CONFAVC, FAGIC, el Consell Nacional de Joventut, SOS Racisme-Catalunya…— així com moltíssimes persones a títol individual.  Ens preocupa de forma especial el creixement electoral de Plataforma per Catalunya, que va treure més de 75 mil vots a les recents eleccions autonòmiques. Com bé sabeu,  aquesta organització la dirigeix un home que ha reconegut, davant les càmeres de Canal 9, que és un franquista que es disfressa de demòcrata per intentar guanyar suport.


Aquesta disposició de mentir per aconseguir vots l'han confirmada diversos representants de PxC al llarg de la seva existència. Com va demostrar el reportatge del Gonzo de la Sexta, el Josep Anglada, dirigent de PxC, vota a favor de l'estatut català a Vic i es junta amb l'extrema dreta espanyolista a Madrid. No es poden rebatre "les idees" de l'Anglada només amb arguments, pel simple fet que gran part d'elles canvien segons bufi el vent. L'única constant és un odi irracional vers "l'estranger". Per tot això, no té sentit intentar debatre amb ells com si fossin una opció política qualsevol, i UCFR no participarà a debats amb representants d'organitzacions feixistes.

També s'apliquen, més en general, aquests arguments al tractament que els mitjans fan vers les organitzacions feixistes, i de manera especial PxC, que rep cada vegada més publicitat.
Alguns mitjans clarament de dretes, com Canal Català o fins fa poc Intereconomía, fa temps que donen espai gratis perquè Josep Anglada difongui el seu odi. Mentre gran part dels mitjans mantenien l'actitud de simplement no parlar de PxC, ni per mal ni per bé. Amb la seva presentació d'una candidatura per a les recents autonòmiques, però, aquesta actitud està canviant. És evident que ignorar PxC no serveix, però donar-los espai per difondre el racisme és encara pitjor.

Com a UCFR, pensem que davant el feixisme, no es pot aplicar la "neutralitat periodística". Ja hi ha altres àmbits on tampoc s'aplica. Si la premsa és capaç d'abandonar la neutralitat en altres temes, per què no ho fa amb una organització feixista com PxC? I per què no ho fa amb les declaracions clarament racistes d'alguns polítics dels partits institucionals?

Els discursos dels dirigents de PxC tenen l'objectiu de construir una organització feixista. El fet d'aparèixer als mitjans per difondre el seu missatge serveix aquest objectiu. L'Anglada ha dit que si arribés al poder, acabaria amb les garanties constitucionals. No se'l pot tractar com un interlocutor vàlid, no se li ha de donar publicitat gratuïta.

Us demanem que no permeteu que els polítics d'extrema dreta utilitzin la vostra publicació o emissora per difondre les seves mentides racistes i el seu odi.  En la mesura que sigui necessari informar d'alguna organització feixista, o de declaracions racistes fetes per altres polítics, us demanem que sempre contrasteu la informació: per això, UCFR està a la vostra disposició, com també ho estan les entitats adherides com SOS Racisme, FAGIC, CONFAVC… Us demanem que sigueu responsables davant una greu amenaça a la convivència i, a la llarga, a la democràcia.

Unitat contra el feixisme i el racisme

redacció

Developer