..... Inici | Ràdio | Recerca

Llargues cues per votar el primer dia del referèndum del Sudan del Sud

by 11:21 0 comentaris
Es preveu que els sud-sudanesos votaran massivament a favor de la independència fins dissabte · Xocs violents a la regió fronterera d'Abyei, on la votació no s'ha pogut celebrar. Els sud-sudanesos van formar llargues cues ahir als col·legis electorals, en el primer dia de votació del referèndum d'independència que molt probablement desembocarà en la creació del primer nou estat africà del segle XXI. La votació tanca més de mig segle de desavinences i enfrontaments entre el nord i el sud del Sudan, que han deixat dos milions de morts en el camí. Però l'inici del referèndum no ha estat pacífic arreu.

A la regió d'Abyei, rica en petroli i situada a la frontera entre el nord i el sud, han esclatat enfrontaments armats entre àrabs misseriyes i dinkes. Era el que es temia després que el nord i el sud no es posessin d'acord sobre la celebració del referèndum allà. En principi, Abyei havia de triar entre unir-se al Sudan del Sud o romandre dins del nord. El desacord va arribar al voltant de qui tenia dret a votar. El Govern del Sudan del Sud volia que només votessin els dinkes (que haurien triat la unió amb el sud) mentre que el Govern del Sudan demanava que també hi poguessin participar els nòmades àrabs misseriyes (que triarien la unió amb el nord).

Segons les informacions de Reuters, tant les autoritats d'Abyei com fonts de les Nacions Unides han confirmat que hi ha diversos morts a causa d'aquests enfrontaments, que van començar divendres i havien continuat dissabte i diumenge.

Gran participació al Sudan del Sud

Lluny dels problemes d'Abyei, els sud-sudanesos participaven ahir per milers a la votació de la independència, explica el Sudan Tribune. Hi havia pressa: feia sis anys que l'Acord de Pau Global entre el Sudan i el Moviment d'Alliberament del Poble del Sudan els havia promès la celebració del vot. El president del Sudan del Sud, Salva Kiir Mayardit, va resumir l'excitació popular: «És el gran moment històric que el poble del Sudan del Sud ha estat esperant».

Perquè el referèndum sigui vàlid cal que votin el 60% de les persones amb dret a vot, i que la majoria absoluta es manifesti a favor de la secessió. Ningú dubta que serà així: l'últim sondeig fet públic indica que el 96% dels sud-sudanesos estan a favor de la independència. Els resultats s'anunciaran a mitjan mes de febrer, i llavors s'iniciarà un procés que culminarà amb la proclamació de la independència cap al mes de juliol. /Font

redacció

Developer