..... Inici | Ràdio | Recerca

Brasil adverteix d'una guerra monetària i comercial

by 18:04 0 comentaris
El ministre de finances del Brasil, Guido Mantega, adverteix que el món pot entrar en una veritable "guerra comercial" si algunes economies continuen devaluant les seves monedes nacionals per afavorir les exportacions. "Aquesta és una guerra monetària que s'està convertint en una guerra comercial", va declarar Mantega en una entrevista concedida al diari Financial Times. Segons el ministre, les economies de la Xina i EUA estan entre les més actives manipulant el mercat amb les seves monedes nacionals, tot i que un dels acords assolits durant la darrera cimera del G-20 a Seül va ser frenar aquesta tendència proteccionista.


"Tenim excel.lents relacions comercials amb la Xina, però hi ha alguns problemes perquè també és un gran competidor de béns manufacturats. És clar que ens agradaria veure una revaloració del iuan", va assegurar Mantega. El ministre va informar també que en els últims temps Brasil ha tractat d'evitar una major apreciació de la seva moneda nacional, el continu enfortiment amenaçava l'economia del país. En els últims vuit anys el reial gairebé duplicar el seu valor respecte al dòlar, el que va resultar un motiu de gran preocupació per al Brasil. El ministre va subratllar que les relacions comercials entre Brasil i EUA van caure d'un gran superàvit anual a favor del Brasil a un important dèficit per la relaxada política monetària promoguda actualment per Estats Units.

Aquesta política financera ja va ser criticada amb anterioritat pel director gerent del Fons Monetari Internacional, Dominique Strauss-Kahn, que va acusar a l'economia xinesa de devaluar artificialment el iuan per a no danyar la seva competitivitat i mantenir les seves altes taxes de creixement. EUA, d'altra banda, davant els seus greus problemes financers va decidir seguir l'exemple de la Xina i depreciar el dòlar amb l'objectiu de reactivar la seva economia i generar ocupació. /Font

redacció

Developer